Verkkouutiset

Pankkiautomaatti Venäjällä. / X

Liikevoitot putosivat – venäläispankit sulkivat yli 150 konttoria

Pankit selittävät liiketuloksen laskua pakotteilla, korkojen nousulla ja ”sotaverolla”.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pienenevät liikevoitot pakottavat Venäjän pankkeja pienentämään palveluverkostoaan.

BKF-pankin analytiikan osaston johtaja Maksim Osadtshij kertoi RIA Novostille, että huhtikuussa suljettiin 101 konttoria viitaten keskuspankin dataan. Hänen mukaansa Sperbank lopetti 49 konttoria kerralla.

Tomskin alueelta Keski-Siperiassa lopetettiin huhtikuussa 12 konttoria, Tatarstanista kymmenen ja Pietarista yhdeksän. Tammi-huhtikuussa lopetettiin kuitenkin eniten konttoreita pohjoiskaukasialaisen Stavropolin alueella, jossa 64 konttoria on sulkenut ovensa. Yhteensä neljässä kuukaudessa Venäjällä on suljettu 171 pankin konttoria, joten vauhti näyttää kiihtyvän.

Koko viime vuoden aikana Venäjällä avattiin vain yksi pankkikonttori. Sen sijaan Ukrainalta miehitetyllä alueella konttorien avaaminen on ollut vilkasta: Osadtshijin mukaan Promsvjazbank, TsMRBank, IS Bank ja RostFinance avasivat siellä 296 uutta konttoria, mikä nosti pankkikonttorien kokonaismäärän alueella 503:een 1. toukokuuta 2024 mennessä.

Syy palveluverkoston pienenemiseen on selvä: 50 suurimmasta pankista kahdenkymmenen tulos on pudonnut jyrkästi kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Putoajien kärjessä Potshta Bankin liikevoitto syöksyi 97 prosenttia, Zenit Bankin 87 prosenttia ja HKF Bankin 82 prosenttia.

Suuremmista pankeista Alfa Bankin liiketulos romahti yli 67 prosenttia, VTB:n ja Sovkombankin 62 prosenttia. Luottolaitokset selittävät liikevoiton pienenemistä pakotteilla, korkojen nousulla ja ”sotaverona” tunnetulla ylijäämävoiton verolla.

Pankkiliiketoiminnan kannattavuus on Venäjällä laskussa: viime vuonna pankit kasvattivat omaisuuttaan 20 prosenttia, mutta liikevoiton kasvu jäi 2 prosenttiin, kertoi luottoluokitusyhtiö NKR:n johtaja Jegor Lopatin. Tänä vuonna NKR ennustaa kasvun pienenevän 6 prosenttia viime vuodesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)