Verkkouutiset

Sulo-koira autossa Helsingissä 29. kesäkuuta 2022. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Lemmikkejä tulee tarkkailla kuumalla säällä – lämpöhalvaus pahimmillaan hengenvaarallinen

Omistajan velvollisuus on huolehtia siitä, että lemmikillä on hyvä olla myös helteellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lemmikkieläimet eivät kykene hikoilemaan samalla tavoin kuin ihmiset, mikä hankaloittaa niiden lämmönsäätelyä lämpimällä ilmalla.

Omistajan tulee huolehtia siitä, että eläimellä on hyvät oltavat myös helteellä, Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa tiedotteessa.

Lämpöhalvaus on pahimmillaan lemmikille hengenvaarallinen. Lämpöhalvauksen ensioireista kärsivät koirat ja kissat läähättävät hyvin raskaasti, voivat kuolata ja niiden olo vaikuttaa vaikealta. Pienlemmikit, kuten kanit ja marsut, voivat vaikuttaa nuutuneilta ja hengittävät lyhyin, terävin henkäyksin.

Siirrä oireileva lemmikki välittömästi viileään ja varjoisaan sisätilaan. Eläimen päälle tulee laittaa kosteita, viileitä pyyhkeitä. Koiran tassut, vatsanalusen ja korvalehdet voi valella viileällä vedellä. Kylmää vettä ei saa käyttää. Eläimelle voi tarjota pieniä määriä viileää vettä. Ensiavun jälkeen lemmikki on vietävä eläinlääkärille tarkastettavaksi siinäkin tapauksessa, että eläin vaikuttaa toipuneen entiselleen.

Kymmenen vinkkiä lemmikkien suojaamiseen helteeltä

  1. Pidä puhdasta ja raikasta vettä aina lemmikin saatavilla. Lemmikkien vedenkulutus lisääntyy selvästi kuumalla säällä. Juomaveden voi pitää viileänä kulhoon laitetuilla jääpaloilla.
  2. Varmista, ettei pienlemmikkien asuintila ole suorassa auringonpaisteessa sisälläkään ja että ilmanvaihto toimii. Eläinkaupoissa on tarjolla erilaisia kylmiä alustoja lemmikin vilvoitteluun, ja esimerkiksi kanit lepäilevät mieluusti viileän keramiikkalaatan päällä. Koiran oloa voi viilentää märillä pyyhkeillä tai pyyhkeeseen käärityllä kylmäpakkauksella. Eläinkaupoista löytyy myös viilennysliivejä ja -huiveja.
  3. Älä jätä lemmikkiä autoon tai kytkettynä suoraan auringonpaahteeseen – edes lyhyeksi aikaa.
  4. Turkin leikkaus saattaa helpottaa joitakin koirarotuja, mutta on hyvä muistaa, että turkki myös suojaa auringolta sekä hyönteisiltä. Älä siis leikkaa koiraa aivan karvattomaksi. Kissan oloa helpottaa säännöllinen harjaaminen.
  5. Jätä pitkät ja rankat lenkit vilpoisemmille päiville. Nauttikaa mieluummin yhteisestä köllöttelyhetkestä puiden varjossa.
  6. Ulkoile lemmikin kanssa varhain aamulla tai myöhään illalla. Pidä vesipullo mukana lenkillä.
  7. Älä luota lemmikin omaan arvostelukykyyn. Vie eläin pois auringonpaahteesta, vaikka se sinne itse hakeutuisikin.
  8. Suojaa koiran vähäkarvaisia ja kaljuja kohtia lapsille tarkoitetulla aurinkorasvalla, jossa on korkea suojakerroin. Varmista, että koira ei nuole rasvattuja kohtia ennen kuin rasva on imeytynyt.
  9. Tarjoa vesipedoille uimamahdollisuuksia, mutta muista hyvä pyyhekuivaus hot spot -ihotulehduksen välttämiseksi.
  10. Kuuma asvaltti voi polttaa pahasti lemmikin anturoita. Suojaa käpälät rasva- tai vahakerroksella ja suosi nurmialueita.
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)