Hiljattain julkaistu Sky Shield- eli Taivaskilpi-niminen suunnitelma ehdottaa läntisen Ukrainan ilmatilan suojaamista Eurooppa-johtoisella ilmapartiolla.
Noin 120 hävittäjäkoneen osasto lentäisi Kiovan ja läntisen Ukrainan taivaalla torjumassa risteilyohjuksia ja pitkän kantaman lennokkeja. Venäjä moukaroi niillä jatkuvasti Ukrainan kaupunkeja ja energiainfrastruktuuria. Oletuksena on, että tämänkaltainen puolustuksellinen partiotehtävä ei johtaisi laajempaan konfliktiin Kremlin kanssa.
Sky Shield olisi Natosta irrallaan oleva operaatio, ja sitä voitaisiin käyttää osana tulitauon ensimmäistä vaihetta. Koneet toimisivat eurooppalaisilta lentotukikohdilta käsin ja koordinoisivat toimintaansa Ukrainan ilmavoimien kanssa. Sky Shieldin kannattajien mukaan sen vaikutus voisi olla suurempi kuin 10 000 eurooppalaisen sotilaan lähettämisellä.
Sky Shield -suunnitelman tukijoiksi ovat ilmoittautuneet useat entiset ja nykyiset kansanedustajat sekä europarlamentaarikot muun muassa Kanadasta, Virosta, Tanskasta, Saksasta ja Italiasta. Suomesta mukana ovat europarlamentaarikko Mika Aaltola (kok./EPP), entinen suurlähettiläs Hannu Himanen ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.).
Jukka Kopran mukaan tämänkaltainen suunnitelma voisi lisätä Ukrainan turvallisuutta merkittävästi.
– Ilmatilan hallinnalla voitaisiin estää tuhoisat iskut siviilikohteita kohtaan, Kopra sanoo Verkkouutisille.
Hänen mukaansa on epäselvää, miten hanke seuraavaksi etenee, tai kuinka todennäköisenä sen toteutumista voi pitää. Se on laadittu yksityiskohtaisesti ja Guardian-lehden mukaan Britannian ilmavoimien operatiivisten suunnittelijoiden avulla.
– Mielestäni kysymys on yksinkertaisesti siitä, että yhteisvoimin suljetaan Ukrainan ilmatila laittomalta liikenteeltä. Näin sen voisi kiteyttää, Jukka Kopra toteaa.
Kansanedustaja huomauttaa, ettei ilmapartio olisi hyökkäys ketään vastaan, koska kyseessä on Ukrainan laillinen ilmatila. Koneet ampuisivat alas vihamieliset laitteet Ukrainan valtuuttamina.
– Mitä nopeammin tällainen järjestely saadaan aikaan, niin sen parempi. Se vähentäisi Venäjän laittoman sodan uusien hyökkäyksien vaikutuksia, Kopra jatkaa.

Europarlamentaarikko Mika Aaltola (kok./EPP) on samaa mieltä Sky Shield -suunnitelman laatijoiden arviosta, jonka mukaan riski lentäjille olisi vähäinen.
Venäläiskoneet ovat pysytelleet sodan alun jälkeen pääosin maan omassa ilmatilassa ilmatorjunnan luoman uhkan vuoksi. Esimerkiksi etulinjassa tuhoisaksi osoittautuneet liitopommit laukaistaan kymmenien kilometrien päässä kohteistaan.
Mahdollisen ilmapartion ei uskota lisäävän riskiä konfliktin laajenemiselle.
– Tämä on totta. Venäjä laukaisee ohjuksensa kaukaa hallitsemiensa alueiden ilmatilasta. Kysymys on siitä, valvovatko länsimaiset koneet ilmatilaa ja onko heillä mandaatti apua alas ohjukset ja droonit, Aaltola sanoo Verkkouutisille.
LUE MYÖS:
Uusi suunnitelma: 120 hävittäjää Euroopasta voisi partioida Ukrainan taivaalla (VU 6.3.2025)