Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan suunnitelmien pohjana on vuosina 2012–2013 istuneen työryhmän mietintö, jonka pohjalta lastensuojelulakia voitaisiin väljentää mahdollistamaan muutos.
Vastaan tulee kuitenkin lapsen itsemääräämisoikeus, joten muutoksen yhteys perustuslakiin pitää Rehulan mukaan selvittää.
– Tämä on to do -listalla, mutta lopullisen päätöksen sanominen on tässä vaiheessa mahdotonta, Rehula kertoi Lännen Medialle.
Pysyvä huostaanotto nousi esiin hallitusneuvotteluissa istuneessa hyvinvointityöryhmässä. Työryhmä jätti työryhmien hallitusneuvotteluissa laatimaan tausta-aineistoon maininnan asiasta, mutta hallitusohjelmaan kirjausta ei viety.
Hyvinvointityöryhmän jäsenenä olleen kansanedustaja Annika Saarikon (kesk.) mukaan pysyvästä huostaanotosta oli ”vahva yhteisymmärrys” ryhmässä istuneiden hallituspuolueiden jäsenten kesken.
– Taustamuistiossa mainitut asiat mahtuvat hallituksen ison kärkitavoitteen alle, Saarikko sanoi.
Taustamuistiossa lukee vain, että ”mahdollistetaan lapsen edun niin vaatiessa pysyvä huostaanotto tai adoptio”.
Rehula pitää huostaanotettujen lasten etua tärkeimpänä syynä, jos huostaanotosta halutaan pysyvää. Hänen mukaansa tarkoituksena on yrittää luoda pysyviä ihmissuhteita huostaanotetuille lapsille.