Verkkouutiset

Lumiaura Helsingissä maaliskuussa 2023. / LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Lämpötila heittelee, varoitus ajosäästä

Laajat sadealueet tuovat Suomeen lunta, vettä ja räntää.

Suomen yli liikkuu tulevien päivien aikana useita sadealueita, jotka painottuvat maan eteläosiin.

Forecan mukaan sateiden olomuoto vaihtelee päivästä ja alueesta toiseen. Sateet tulevat etelässä lähinnä vetenä, mutta Lapissa voidaan vielä kokea 30 asteen yöpakkasia.

Ajo- ja kävelykeli voivat heikentyä merkittävästi sateisilla alueilla. Lämpötilan vaihtelu nollan molemmin puolin voi muuttaa siistinkin näköiset pinnat jäisiksi. Pohjoisessa lumisateet heikentävät ajokeliä.

Forecan mukaan sateet alkavat levitä Suomeen jo maanantain aikana. Pohjanmaan ja Satakunnan sateet tulevat vetenä, mutta Pohjois-Pohjanmaalla kaikissa olomuodoissa. Pohjois-Suomessa kannattaa varautua liukkaaseen tai lumiseen ajokeliin.

Maanantaina sateita tulee runsaimmin Satakunnasta maan keskiosan yli Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Vedeksi muutettuna sateita tulee maanantain aikana vuorokaudessa 5–15 millimetriä. Sade tulee enimmäkseen vetenä, mutta osa voi tulla räntänä.

Päivällä pohjoisen sateet alkavat jo väistyä itään, kun taas maan etelä- ja keskiosaan alkaa levittäytyä sateita laajemmin. Sateiden jälkeen sää muuttuu laajalti selkeäksi, vaikka paikallista pilvisyyttä voi esiintyä etenkin Lapissa.

Tiistai on maan etelä- ja keskiosassa sateista välipäivä, ja sää on laajalti aurinkoinen. Keskiviikon ja torstain aikana maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu kaksi matalapaineen osakeskusta ja niihin liittyvät sadealueet. Sateista pääosa tulee räntänä tai lumena, mutta etelärannikolla voi sataa ajoittain myös vettä.

Kahdessa vuorokaudessa lumi- ja räntäsadetta odotetaan maan eteläosaan enimmillään 10–15 sentin verran.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS