Verkkouutiset

Tekstiilityöntekijä leikkaamossa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Lakko kurittaa vaatealaa: Työntekijöitä irtisanotaan ja lomautetaan

Ay-liikkeen toiminta on kyselyn mukaan iskenyt erityisen rajusti pieniin yrityksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliittiset lakot kurittavat tekstiili- ja muotialan yrityksiä, ilmenee Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n kyselystä.

Alan yritysten etujärjestöstä kerrotaan, että lakot ovat iskeneet erityisesti materiaali- ja tavarantoimituksiin. Jo tilatut raaka-aineet ovat jäänet jumiin satamiin eivätkä myyntituotteet ole päässet asiakkaille asti. Tämä on pakottanut ajamaan tuotantoa alas ja tarjoamaan suuria alennuksia asiakkaille kohtuuttomien odotusaikojen takia.

– Suomi tarvitsee vientiä, ja kansainvälisten kauppakumppaneiden kaikkoaminen johtaa Suomen talouden kannalta kestämättömään tilanteeseen. Pienenä ja kaukaisena valtiona emme voi antaa tuotannon siirtyä muualle, sanoo etujärjestön toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski tiedotteessa.

Kyselyn mukaan menetettyä myyntiä on tullut valtavasti, ja suurta osaa ei tulla koskaan yritysten mukaan kuromaan kiinni. Tilanne on yritysten kannalta hankala, kun yleisen taloustilanteen takia muutenkin sakannut myynti laskee entisestään samalla kun kustannukset kasvavat. Kun vielä muutama kuukausi sitten yritykset suhtautuivat tulevaisuuteen optimistisesti, nyt kasvanut epävarmuus ja riskien realisoituminen vetää yrittäjät vakavaksi.

– Myös kotimainen kysyntä kärsii, eikä monille yrityksille tärkeää sesonkikautta päästä välttämättä hyödyntämään ollenkaan. Lakoilla tulee olemaan yritysten osalta kauaskantoisia seurauksia, painottaa Niinikoski.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä peräti 42 prosenttia on joutunut tai joutuu turvautumaan lomautuksiin ja lähes 12 prosenttia vastanneista varautuu irtisanomisiin.

Suurimmassa pulassa ovat etenkin pienet, alle viiden miljoonan euron liikevaihtoa tekevät yritykset. Lomautuksista lähes 56 prosenttia kohdistuu näihin yrityksiin. Irtisanomisten osalta määrä on peräti 60 prosenttia.

– Ay-liikkeen toimet iskevät erityisen kovaa sinne, missä tilanne on ollut entuudestaan hankala. Yritysten osalta ennustettavuus kärsii ja ennakointi hankaloituu. Poliittisten lakkojen todelliset kustannukset näkyvät vielä vuosienkin päästä, sanoo Niinikoski.

Etujärjestön mukaan SAK:n ilmoitus jatkaa poliittisia lakkoja vielä yhdellä viikolla syventää yritysten ahdinkoa entisestään.

Suomen Tekstiili ja Muoti ry toteutti kyselyn jäsenyrityksilleen poliittisten lakkojen vaikutuksista 19.–26. maaliskuuta 2024. Kyselyyn vastasi 73 tekstiili- ja muotialan yritystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)