Verkkouutiset

Pimeä ympäristö takaa parhaat yöunet. / Ivan Oboleninov

Laitteiden valot makuuhuoneessa pilaavat unia

Tutkija huomauttaa, että altistuminen valolle yöaikaan on keholle täysin luonnoton kokemus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Monissa televisioiden, kuulokkeiden ja jatkojohtojen kaltaisissa elektronisissa laitteissa on virta- tai valmiusvalo, joka palaa aina laitteen ollessa päällä.

Valot ovat usein yllättävän kirkkaita tai jopa välkkyviä, mikä voi häiritä muuten pimeässä huoneessa nukkuvia.

Harvardin yliopiston neurotutkija Steven Lockley huomauttaa CNN:lle, että valolle altistuminen on yöaikaan ihmiskeholle ”täysin luonnoton ja vieras” kokemus. Unirytmi oli vuosituhansien ajan kiinteästi yhteydessä valon määrään.

Valoja löytyy nykyään palovaroittimista, tuulettimista, matkapuhelinten latureista ja lukemattomista muista laitteista. Osa on käyttänyt ratkaisuna mustaa teippiä tai sijoittanut laitteiden päälle muita näköesteitä.

Valmistajat ovat puolustaneet käytäntöä sillä, että valot kertovat olennaista tietoa laitteen tilasta ja toimintakunnosta.

Nykyään käytettävät LED-valot ovat energiatehokkaita, pitkäikäisiä eivätkä luo ylimääräistä lämpöä.  1990-luvulla yleistynyt sininen LED-valo toi fysiikan Nobel-palkinnon kehittäjilleen Isamu Akasakille, Hiroshi Amanolle ja Shuji Nakamuralle.

– Näillä valoilla on joskus vain esteettinen merkitys, jolloin ne ovat osa laitteen suunnittelua ja käyttäjäkokemusta, elektroniikka-alan ECIA-järjestön johtaja David Loftus sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)