Verkkouutiset

Ukrainalaiset sotilaat kantavat kaatunutta taistelutoveria arkussa Harkovan alueella. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SERGEY BOBOK

Lääkintämies Ukrainan tappioista: Tilanne on erittäin huono

Virolaisen vapaaehtoisen mukaan Bahmut voi kaatua pian.

Rintamalla etulinjassa vapaaehtoisesti työskentelevä virolainen lääkintämies Erko Laidinen kertoo Postimees -lehdelle, että Ukraina on kokenut kovia tappioita Bahmutin taisteluissa.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Bahmut ei kestä kauaa, hän sanoo.

– Tilanne siellä on erittäin huono. Hyvin hapan (ukrainalaisille).

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina, että Ukrainan joukot eivät poistu Bahmutista.

– Taistelemme (siellä) niin kauan kuin voimme.

Lääkintämies kertoo, että Venäjän joukot hallitsevat jo suurta osaa kaupungista. Ukrainalla on hänen mukaansa enää yksi reitti toimittaa lisävarusteita Bahmutin puolustajille.

– Se on erittäin mutainen ja huono tie, ja se on myös kaikkien (sotilaallisten) keinojen ulottuvilla. Venäjän tykistö hallitsee aluetta, Laidinen kuvailee tilannetta.

Virolaismies oli Bahmutissa tammikuun puolivälistä lähtien. Hän kertoo itse selviytyneensä rintamalla kuin ihmeen kaupalla. Nyt hän on poistunut alueelta.

Helmikuun alussa hänen lääkintätiiminsä matkusti minibussilla ja jeepillä hakemaan haavoittuneita siviilejä suojaan. Venäläiset tulittivat panssarintorjunta-aseella minibussia, joka tuhoutui täysin. Kuljettaja menehtyi ja viisi ulkomaalaista vapaaehtoista lääkäriä haavoittuivat. Laidisen pelasti se, että hän ajoi bussin takana matkaavaa jeeppiä.

Hyökkäys tapahtui lähellä Bahmutin keskustaa niin sanotulla harmaalla vyöhykkeellä, jota kumpikaan osapuoli ei hallitse.

– Luulen, että se oli erityisesti meille asetettu ansa, Laidinen kertoo.

– Venäläiset odottivat meitä. Meitä ammuttiin hyvin läheltä.

Lääkintämiehen mukaan Venäjä iski saattueeseen siitä huolimatta, että ajoneuvoissa oli Punaisen Ristin tunnukset.

Bahmutin puolustaminen jakaa Laidisen mukaan ukrainalaiset sotilaat kahteen leiriin.

– Sen perusteella mitä keskustelimme ukrainalaisten taistelijoiden kanssa, niin puolet ajatteli, että (kaupunkia) on puolustettava viimeiseen mieheen. Puolet ajatteli, että olisi järkevää lähteä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS