Verkkouutiset

Lääkäri luovuttaa: Virallinen taho totesi tukahduttamisen mahdottomaksi

THL arvioi, ettei virusmuunnosta voi pysäyttää ennakoivilla rajoituksilla.

Apulaisylilääkäri Sanna Stålnacken mukaan koronaviruksen tukahduttaminen on todettu Suomessa nyt virallisen tahon puolesta mahdottomaksi.

– Ilmeisesti enää ei edes pyritä epidemian perustasolle vaan näillä luvuilla mennään, sama meno tulee jatkumaan ja jatkumaan, Stålnacke sanoo Twitterissä.

– Mitäpä tässä voisi enää tehdä tai sanoa. Luovutan, lääkäri jatkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n koronamallinnuksia käsitelleessä webinaarissa todettiin eilen muun muassa, että taudin tukahduttamisen strategia olisi nyt ollut ”yhtä tyhjän kanssa”, koska viruksen entistä herkemmin tarttuvan muunnoksen oletetaan nousevan joka tapauksessa hallitsevaksi ja kasvattavan tartuttavuuslukua sulkutoimien jälkeen.

THL:n tutkija Anna Suomenrinne-Nordvik arvioi webinaarissa, ettei ennakoivista rajoitustoimista olisi tämän vuoksi juuri hyötyä.

– Ennakoivan yhteiskunnan sulun hyöty on siis maltillinen ja kyseenalainen, koska se ei virusmuunnoksen leviämistä todennäköisesti estä, Suomenrinne-Nordvik sanoi.

Webinaarin materiaalit löytyvät tämän linkin takaa.

Ennaltaehkäisevistä lisärajoituksista todetaan, että ”jos muunnos on päässyt väestöön, niin se ottaa osuuttaan myös sulun aikana”.

Viruksen R-luvun lasketaan olevan suurempi sulun jälkeen kuin ennen sulkua ja epidemian kerrotaan kääntyvän kasvuun taas, kun sulku päättyy. Tämän todetaan puolestaan johtavan uuteen sulun tarpeeseen, ja tekevän ennakoivan sulun hyödyn kyseenalaiseksi.

”Tyyntä myrskyn alla”

Jotkut asiantuntijat ovat suositelleet Suomelle jo alkuvuodesta ennaltaehkäiseviä lisärajoituksia variantin torjumiseksi. Esimerkiksi asiantuntijoiden Eroon koronasta -ryhmä julkaisi tammikuussa muistion, jossa kehotettiin toimiin taudin maahantulon estämiseksi ja viruksen tukahduttamiseksi kotimaassa.

Tilannetta kuvattiin ”kilpajuoksuksi aikaa vastaan”.

– Ne toimet, jotka aiemmin estivät epidemiaa leviämästä (Rt noin 1), eivät enää arvioiden mukaan riitä uuden tarttuvamman virusmuunnoksen yleistyessä. Mikäli muunnos alkaa levitä kotoperäisesti Suomessa, sen leviämisen estäminen voi edellyttää yhteiskunnan erittäin tiukkaa sulkua, jolta toistaiseksi on Suomessa vältytty, muistiossa varoitettiin.

Virallisiltakin tahoilta väläyteltiin vielä tammikuussa mahdollista siirtymistä tukahduttamisen strategiaan. Konkreettisiin toimiin ei kuitenkaan lähdetty.

Esimerkiksi Tanskassa päädyttiin taas tammikuun alussa entistä tiukempiin rajoitustoimiin virusmuunnoksen uhan takia. Tanskan kansanterveysviranomainen SSI varoitti tuolloin, että maalla on vain noin kuusi viikkoa aikaa painaa tartuntaluvut mahdollisimman alas ennen kuin virusmuunnos muuttuu epidemiassa hallitsevaksi. Tanskassa oli ollut tammikuun alussa arviolta noin 800 uuden muunnoksen tartuntaa, ja maa oli ottamassa käyttöön testin, joka tunnistaa variantin.

Tanskan luvut ovat laskeneet joulukuun puolivälin noin 4[nbsp]500 päivittäisen tartunnan huipusta nykyiseen noin 400 päivittäisen tartunnan tasoon.

Tanskan SSI:n mallinnusryhmän johtaja Camilla Holten Møller totesi kuitenkin viime viikolla Sciencelle, että parantuneissa lukemissa on kyse vain ”tyynestä myrskyn alla”, ja lukujen odotetaan nousevan variantin leviämisen takia. Tämän taas arvioidaan merkitsevän, että maassa joudutaan säätämään lisää rajoitustoimia tai muuttamaan strategiaa.

Muunnosvirustapauksia on todettu Suomessa tähän mennessä yli 200. Lukuja on kuitenkin kuvattu epävarmoiksi. THL:n arvion mukaan toistaiseksi ei ole myöskään selvää, leviääkö tauti väestössä vai onko kyse  tunnetuista matkustaneisiin liitetyistä ketjuista.

https://twitter.com/StalnackeSanna/status/1359195293301018628

Uusimmat
MAINOS