Verkkouutiset

Petoskokonaisuudessa on viisi pääepäiltyä. LEHTIKUVA / ONNI OJALA

Laaja valepoliisitapaus paljastui – kohteena iäkkäät henkilöt

Helsingin poliisi on tutkinut huhtikuusta alkaen laajaa rikoskokonaisuutta, joka kohdistui pääosin iäkkäisiin naisiin.

Poliisin mukaan epäillyt esiintyivät puhelimessa poliiseina ja saivat anastettua asianomistajien pankkitietoja. Poliisi epäilee useita henkilöitä virkavallan anastuksista, törkeistä petoksista ja törkeiden petosten yrityksistä. Epäillyt rikokset tapahtuivat lokakuun 2021 ja heinäkuun 2022 välillä.

Epäillyt käyttivät kaikissa tapauksissa samanlaista kaavaa. Yleensä he matkustivat Ruotsiin, jossa etsivät numeropalvelusta iäkkään kuuloisten suomalaisten henkilöiden yhteystietoja. Valinta tehtiin etunimien perusteella.

Puheluissa epäillyt esiintyivät poliiseina tai pankkitoimihenkilöinä ja saivat haltuunsa uhrien pankkitunnuksia. He siirsivät uhreilta suuria summia rahaa etukäteen hankittujen bulvaanien tileille. Poliisi tarkoittaa bulvaaneilla tässä yhteydessä henkilöitä, jotka luovuttivat pankkitilinsä rikollisorganisaation haltuun.

Pääepäiltyjen rikoskumppanit nostivat anastetut rahat käteisenä eri puolilla Suomea.

– Käytännössä heidän epäillään nostaneen asianomistajien eläkesäästöt kokonaan. Osalta vietiin myös luottovaroja. Tekijät pyrkivät selkeästi ja määrätietoisesti kohdistamaan teot juuri iäkkäisiin henkilöihin. Useammassa tapauksessa tekijät onnistuivat siirtämään jopa kymmeniätuhansia euroja ja nostamaan rahat ulos lähes samanaikaisesti useammalta automaatilta. Puheluissa tekijät usein esittivät uhreille, että he ovat juuri estämässä tämän kaltaisia rikoksia, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matias Björklund tiedotteessa.

Asianomistajia on yli 60 ympäri Suomen. Esitutkinnan perusteella tapaus koostuu 16 rikosaallosta, jotka kestivät kerrallaan muutamia päiviä.

Poliisi käytti salaisia pakkokeinoja

Epäillyt saivat erehdyttämällä siirrettyä uhrien tileiltä yhteensä yli 700 000 euroa. Esitutkinnan aikana poliisi onnistui yhdessä pankkien kanssa pysäyttämään ja palauttamaan yhteensä noin 200 000 euroa.

Petoskokonaisuudessa on viisi pääepäiltyä, jotka ovat edelleen vangittuina. He ovat syntyneet vuosina 1996, 1982, 1984, 1984 ja 1956.

Poliisi otti kiinni ensimmäiset pääepäillyt toukokuussa. Kolme heistä otettiin kiinni heinäkuussa. Heiltä takavarikoitiin muun muassa matkapuhelin, jolla oli soitettu kolmelle asianomistajalle. Ajoneuvosta löytyi myös yhteystietojen hakemiseen käytetty päätelaite ja rikosvahinkoa vastaava määrä käteistä.

– Pääsimme tekijöiden jäljille omien tutkimustemme avulla. Salaisia pakkokeinoja hyödyntämällä saimme lopulta selville keskeisimmät henkilöt ja pystyimme keskeyttämään pitkään jatkuneen toiminnan. Kyseessä oli löyhä järjestelmä, johon kuului myös väliportaita. Osa epäillyistä hieman vaihteli eri rikosaalloissa, kertoo Björklund.

Poliisi epäilee, että pääepäillyt tekivät varsinaiset huijaussoitot ja siirsivät rahat eteenpäin. Muut epäilyt vastasivat rahaliikenteestä Suomessa ja esimerkiksi rikosten tekovälineiden hankkimisesta.

– Epäiltyjen rikollinen toiminta on ollut hyvin järjestelmällistä ja ammattimaista. Rikosten toteuttamisessa on ollut mukana yli sata ihmistä. Vangittuina on ollut yli 20 ihmistä. Tutkinta on vaatinut meiltä paljon aikaa ja kansainvälistä yhteistyötä sekä sitonut useita työntekijöitä, kertoo rikoskomisario Markku Juurikkamäki. Hän on kokonaisuuden toinen tutkinnanjohtaja.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS