Verkkouutiset

Thaimaalaisia marjanpoimijoita Valtimolla. Arkistokuva. LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA

”Kyllä tässä maassa on tehtävää” – osa ukrainalaisista ei halua marjanpoimintaan tukien vuoksi

Marjanpoimijoita on Ylen mukaan lennätetty Suomeen Kirgisiasta ja Uzbekistanista.

Yle uutisoi, että osa Suomessa olevista ukrainalaisista ei ole ottanut marjanpoimintatyötä vastaan, jotta eivät menetä tukiaan.

– Kyllä tässä maassa on paljon tehtävää! Työnteon pitää aina olla kannattavampaa kuin sosiaaliturvalla eläminen, kommentoi uutista kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho Twitterissä.

Laihon mukaan hallitusohjelma onkin tärkeää saada toimeenpanoon niin pian kuin mahdollista.

Viljelijät kertovat Ylellä, että ukrainalaiset ovat saattaneet olla Suomessa töissä aiempina vuosina, mutta nyt jotkut eivät halua kausityöhön, koska se voi vaikuttaa esimerkiksi vastaanottorahaan. Vaikutus voi kestää pitkälle syksyyn.

Vuoden Suomessa olleet ukrainalaiset ovat voineet hakea myös asumistukea sekä lapsilisää. Jälkimmäiseen palkkatyö ei vaikuta, ja Kela muistuttaa, että asumistukikaan ei heikenny lyhytaikaisen kausityön vuoksi.

– Suurin osa Suomessa asuvista ukrainalaisista on kuitenkin valmis työskentelemään kausityöntekijänä kuten ennenkin, sanoo Raisa Haavikko Suonenjoen seudun marjanviljelijöistä Ylelle.

Pieksämäellä marjatilaa pitävä Ulla Hynninen on kohdannut ukrainalaisten haluttomuuden tulla töihin. Myös muun työvoiman saanti on ollut hankalaa.

– Olisihan meillä Suomessa työttömiä, joilla olisi aikaa tulla töihin, mutta samalla tavalla heidänkään ei kannata ottaa työtä vastaan. Se on minusta hullua, Hynninen sanoo Ylelle.

Hynninen on palkannut työntekijöitä muun muassa Kirgisiasta.

– Meillä olisi työntekijöitä lähellä, mutta silti me viljelijät joudumme lennättämään työntekijöitä tuhansien kilometrien päästä, hän ihmettelee.

Ylen mukaan myös Uzbekistanista on tullut poimijoita Pohjois-Karjalaan uuden pilottihankkeen myötä.

Aiemmin ukrainalaiset ovat muodostaneet merkittävän osan maatilojen kausityövoimasta, ja tälläkin hetkellä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa suurin osa marjanpoimijoista on Ylen mukaan Ukrainasta.  Työntekijöitä on myös esimerkiksi Bulgariasta, Georgiasta, Venäjältä, Virosta ja Marokosta.

Migrin mukaan Venäjän hyökkäyksen jälkeen ukrainalaiset ovat jättäneet Suomessa yli 58 000 tilapäisen suojelun hakemusta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)