Kuuma kysymys Natossa: Millainen kyberisku aktivoisi viidennen artiklan?

Sotatieteiden tohtori Jarno Limnéllin mielestä on myös hyvä kysymys, minkälaista apua Suomi saisi laajamittaisessa kyberhyökkäyksessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uuden sodankäynnin muodot haastavat Naton viidettä artiklaa. Sotatieteiden tohtori ja Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll  muistuttaa, että vaikka Naton viidennessä artiklassa puhutaan ”aseellisesta hyökkäyksestä”, puolustusliitto tunnistaa uudet sodankäynnin muodot.

Natossa on viime vuosina käyty keskustelua ja huippukokouksissa tehty päätöksiäkin siitä, että esimerkiksi vakava kyberhyökkäys voisi aktivoida viidennen artiklan kollektiivisen puolustuksen.

– Keskeinen ja kuuma kysymys tietysti on, miten vakava kyberhyökkäyksen pitäisi olla, jotta viidettä artiklaa lähdettäisiin soveltamaan. Ja tähän ei ole olemassa selkeää vastausta. Nämä ovat viime kädessä poliittisia päätöksiä, Limnéll sanoo Nykypäivän haastattelussa.

Limnéllin mukaan puolustusliitossa voidaan joutua tapauskohtaisesti puntaroimaan, riittääkö artiklan soveltamiseen esimerkiksi isku terveystietojärjestelmään, jonka yhteydessä ihmisten tietoja manipuloitaisiin vai edellytetäänkö perinteisessä mielessä fyysisiä tuhoja ja ihmisuhreja.

Jos Suomeen kohdistuisi laajamittainen kyberhyökkäys, Limnéllin mukaan on ”erittäin hyvä kysymys”, minkälaista kansainvälistä apua Suomi käytännössä saisi. Hän muistuttaa, ettei Suomi ole Naton turvatakuiden alla, vaikka tekeekin puolustusliiton kanssa hyvin läheistä yhteistyötä.

– EU:lla on toki omat solidaarisuus- ja turvalausekkeensa, mutta kyllä kaikkein olennaisin turvalauseke siinä tilanteessa olisi, että olemme Naton jäseniä ja kuulumme viidennen artiklan piiriin.

Jarno Limnéll on vakuuttunut siitä, että seuraavalla vaalikaudella kansainvälinen turvallisuusyhteistyö korostuu entisestään. Kyse ei ole vain Natosta, vaan transatlanttisesta yhteistyöstä, Ruotsi-yhteistyöstä ja EU:n turvallisuusaloitteiden eteenpäin viemisestä.

Kaikki nämä vahvistavat osaltaan Suomen turvallisuutta.

– Se, mitä meillä ehkä vähän vältetäänkin sanomasta, on se, että erityisesti suhde Yhdysvaltoihin on erittäin tärkeä Suomen turvallisuudelle, Limnéll painottaa.

Verkkouutisten Plus-osiosta on luettavissa Jarno Limnéllin haastattelu liittyen Ilkka Remeksen vuonna 2015 julkaisemaan jännitysromaaniin Jäätyvä helvetti. Siinä kuvataan, miten Venäjä lamauttaa suomalaisen yhteiskunnan toiminnan kyberiskuillaan. Haastattelussa Limnéll pohdiskelee romaanin suhdetta todellisuuteen. Kirjautuminen Plus-osioon on maksuton.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)