Verkkouutiset

Palkansaajajärjestöt hylkäsivät maaliskuun lopulla valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen. / LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Kuntatyönantajat työtaistelusta: Yhteiskunta on ajettu pakkorakoon

Työnantajapuolen mukaan ihmisten henki ja terveys ovat joutuneet edunvalvonnan välineiksi.

Tehy ja Super ovat peruuttaneet keskiviikkona alkavaksi suunnitellun työtaistelun ja ilmoittaneet valmistelevansa joukkoirtisanoutumisia.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT kuvailee järjestöjen toimintaa ”täysin vastuuttomaksi”. Sen mukaan Tehy ja Super ovat kieltäytyneet antamasta riittävää henkilöstöä lakonaikaiseen suojelutyöhön.

– Ne ovat itse omalla kansalaisten hengestä ja terveydestä piittaamattomalla toiminnallaan ajaneet yhteiskunnan tähän pakkorakoon, jossa ihmisten suojelemisessa joudutaan turvautumaan lainsäädäntöön, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen toteaa tiedotteessa.

Kunta-alan työriitaan haetaan tällä hetkellä ratkaisua työriitalain mukaisesti asetetun sovittelulautakunnan johdolla. Palkansaajajärjestöt hylkäsivät maaliskuun lopussa valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen. Työnantajajärjestön mukaan ihmisten henki ja terveys ovat joutuneet työtaistelun myötä kovan edunvalvonnan välineiksi.

– Kunta-alan henkilöstö on palkankorotuksensa ansainnut. Kuitenkin vaatimukset viiden vuoden ajan ylimääräisistä 3,6 prosentin yleisen palkankorotuslinjan päälle tulevista korotuksista ovat mittaluokaltaan niin suuria, ettei yhteiskunnalla ja veronmaksajilla ole siihen varaa, Markku Jalonen sanoo.

Työnantajapuoli on tehnyt sovittelulautakunnan käyttöön yhteenvedon avoinna olevista tekstikysymyksistä sovintoesitystä varten.

– Vastaukset pyyntöön saatiin kahdesta pääsopijajärjestöstä. Kuvaavaa on, että Tehy ja Super eivät ole pyynnöstä huolimatta vastanneet lainkaan KT:n selvityspyyntöön, KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas toteaa.

LUE MYÖS:
Hoitoalalla uhataan joukkoirtisanoutumisilla – Ylilääkäri: Silkkaa kiusantekoa (VU 19.4.2022)

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS