Verkkouutiset

Hoitajat osoittivat mieltään Tehyn ja SuPerin mielenilmauksessa Helsingin Meilahdessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kuntatyönantajat: Hyvää tarkoittavat mitoitukset pallottelevat ongelmaa

Väestön ikääntyminen lisää hoitajien tarvetta kaikissa palveluissa.

Kunta- ja hyvinvointityönantajien (KT) mukaan päivystysten ruuhkautumisen taustalla ovat muun muassa aiemmin säädetyt hoitajamitoitukset, liian tiukat pätevyysvaatimukset sekä riittämättömät koulutusmäärät.

– KT on monissa kannanotoissaan jo vuosia vaatinut lisää hoitoalan koulutusmäärien lisäämistä ja varoittanut, että liian tiukat henkilöstömitoitukset uhkaavat palvelujen saatavuutta.

– Sinänsä hyvää tarkoittavat mitoitukset vain pallottelevat ongelmaa työpaikasta toiseen, sanoo KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho tiedotteessa.

THL:n julkaisujen mukaan vanhuspalveluihin on viime vuosina palkattu hoitajamitoitusten vuoksi merkittävästi lisää hoitajia. Väestön ikääntyminen lisää hoitajien tarvetta kaikissa palveluissa, jolloin vanhusten palveluihin joudutaan palkkaamaan hoitajia muualta.

Tiukkoihin vaatimuksiin pyrkiminen yhtäällä pahentaa siis pulaa toisaalla ja tosiasiallisesti heikentää myös vanhusten palveluita.

– Hoitajamitoitusta kiristämällä ympärivuorokautisessa hoidossa olevat vanhukset on asetettu muiden potilaiden edelle. Tarvitseeko hoitajamäärän lisäykset kohdentaa juuri heidän hoitamiseen, Ruskoaho kysyy.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS