Verkkouutiset

Roope Ohlsbomin mukaan aiemman korkean inflaation tasoittuminen on positiivinen uutinen niin kuluttajille kuin yrityksillekin. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Kuluttajahintojen nousu pysähtymässä – kotitaloudet ja yritykset hyötyvät

Ekonomistin mukaan EKP:n ohjauskorko on aivan liian korkea suomalaisille kuluttajille ja yrityksille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Inflaatio hidastui marraskuussa entisestään. Nyt hintojen muutos oli enää 3,3 prosenttia, kun se lokakuussa oli 4,9 prosenttia. Energian ja ruoan hinnoista putsattu pohjainflaatio oli marraskuussa 5,8 prosenttia.

Inflaation hidastumisen taustalla ovat sähkön, asuntojen ja bensan hintojen lasku, heikot talousnäkymät sekä Euroopan keskuspankin viime vuonna aloittamat ohjauskorkojen nostot, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Euroalueen kanssa vertailukelpoinen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan inflaatio oli Suomessa marraskuussa enää 0,7 prosenttia, kun se lokakuussa oli 2,4 prosenttia. Euroalueella yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukainen inflaatio laski ennakkotietojen mukaan 2,4 prosenttiin lokakuun 2,9 prosentista. Vielä syyskuussa euroalueen vastaava luku oli 4,3 prosenttia.

Ohlsbomin mukaan aiemman korkean inflaation tasoittuminen on positiivinen uutinen niin kuluttajille kuin yrityksillekin.

– Kulutuskysyntä saa nostetta, ja kotitalouksien ostovoiman nousu tukee esimerkiksi palvelualan yrityksiä. Jos hintatason nousun hidastuminen jatkuu, Suomessa voidaan jo puhua jopa markkinoita jäädyttävän negatiivisen inflaation eli deflaation uhasta

Ohlsbomin mukaan Euroopan keskuspankin ohjauskorko on aivan liian korkea suomalaisille kuluttajille ja yrityksille.

– Euroalueen hintojen nousun laajempi taittuminen on siksi positiivinen uutinen myös Suomesta katsottuna. Euroalueen hidastuva inflaatio ja heikkenevä taloustilanne voi johtaa odotettua aikaisempaan korkotason laskuun. On mahdollista, että keskuspankki aloittaa ohjauskorkonsa laskut jo tulevan kevään aikana, hän ennakoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)