Verkkouutiset

Käytävä Naistenklinikalla Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

KSML: Näin johtajaylilääkäri tehostaisi terveydenhuoltoa

Hyvinvointialueen vastaava lääkäri madaltaisi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välistä raja-aitaa.

Keski-Suomen hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Heikki Miettinen arvioi Keskisuomalaisen haastattelussa, että henkilöstöpula voi uhata hyvinvointialueiden jo valmiiksi tiukkaa taloustilannetta.

– Mahdollisessa pakkotilanteessa voidaan ajautua ostopalveluihin, jotka ovat arvion mukaan 2–3 kertaa omia palveluita kalliimpia, Miettinen toteaa.

– Kun takana on vasta 2,5 kuukautta, ei ole varmuutta, mitä tämä kaikki maksaa. Mutta en ole kuullut yhdestäkään hyvinvointialueesta vielä, joka arvioisi, että rahaa on riittävästi.

Hän kertoo näkevänsä hoitoketjuissa tilaa tehostamiselle. Hän esimerkiksi poistaisi tai vähintään madaltaisi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välistä raja-aitaa.

– Tarvitseeko sen mennä niin, että potilas menee ensin terveyskeskukseen, jossa lääkäri ottaa röntgenkuvat ja katsoo ne, mutta laittaa sitten potilaan kuitenkin erikoissairaanhoitoon, jossa ortopedi katsoo jälleen kuvat ja päättää leikata, Miettinen pohtii lonkkaleikkusten kannalta.

Johtajaylilääkärin mukaan asian voisi pystyä hoitamaan yhden lääkärikäynnin puitteissa. Toisen esimerkin hän puolestaan nostaa diabeteksen hoidosta.

– Jos terveyskeskuksessa diabetesta hoitaa kokematon lääkäri, onko hoitotulos välttämättä hyvä ja vaikuttava? Jos vaikkapa Muuramessa olisi diabeteksen erityispätevyyden omaava lääkäri, voisiko hänen työkenttänsä olla alueellisesti laajempi ja voisiko hän esimerkiksi pitää sähköistä etävastaanottoa, hän ehdottaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS