Verkkouutiset

Krista Kiuru: Maski ei korvaa hyvää yskimishygieniaa

Sosiaali- ja terveysministeriö vastusti yleistä maskisuositusta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi keskiviikkona illalla neuvotteluissaan, ettei kasvosuojien käyttöä suositella. Hallituksen mukaan maskeja voi käyttää kuitenkin tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) selvitti asiaa medialle Säätytalolla kokouksen jälkeen. Kiuru kuvasi keskustelua sosiaali- ja terveysministeriön (STM) maskiselvityksestä laajaksi ja perusteelliseksi. Hänen mukaansa maskiasiat puhuttavat kansalaisia ja asiantuntijoita ja ”hyvinkin monenlaisia mielipiteitä tähänkin asiaan liittyy”.

Kiurulta kysyttiin, miksi STM on vastustanut maskisuosituksen antamista.

– Jos me pyrimme epidemiaa tässä maassa torjumaan kaikin keinoin, ensimmäinen ja ensisijainen lähtökohta on muistaa se, että kasvosuojain ei korvaa virustartuntojen ensisijaisia torjuntatoimia, jotka ovat tietenkin lähikontaktien välttäminen, käsienpesu ohjeiden mukaisesti ja hyvä yskimis- ja aivastushygienia, hän vastasi.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL:n koronaohjesivuilla kohdassa ”hyvä käsi- ja yskimishygienia” ohjeistetaan yskimään ja aivastamaan kertakäyttöiseen nenäliinaan ja panemaan se heti roskiin. Jos nenäliinaa ei ole, tulee yskiä ja aivastaa hihaan, ei käsiin.

Krista Kiurun mukaan oikeisiin toimintatapoihin on kuluneina kuukausina opeteltu ja nämä ovat ensisijaiset keinot.

– Näin ollen STM muistuttaa myöskin omassa kannassaan, joka tänään kuultiin, että kasvosuojus ei siis suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta, mutta se voi kuitenkin estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Se on varmasti näissä maskeissa kaikkein keskeisin oivallus.

– Tältä osin sosiaali- ja terveysministeriö esitti tänään virkakantanaan, että hallitus ei antaisi yleistä suositusta kasvosuojusten käytöstä. STM ei siis kannata yleistä suositusta kasvosuojusten käytöstä.

Hallitus noudatti siis pitkälti sosiaali- ja terveysministeriön maskiselvityksen linjaa. Siinä katsottiin, että kasvosuojus voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta ei tarjoa käyttäjälleen suojaa tartunnalta. Suojuksen käyttöön kerrottiin liittyvän myös riskejä ja väärän käytön sanottiin aiheuttavan kohonneen riskin tartuntojen leviämiselle.

STM:n selvitystä on arvosteltu ankarasti. Maskien käyttöä ovat suositelleet niin valtioneuvoston oma tiedepaneeli kuin kymmenien tutkijoiden ja asiantuntijoiden Eroon koronasta -ryhmäkin. VTT:n tutkimuksen mukaan koronaviruksen tarttuttavuus eli R0-luku alenini peräti noin yhdellä, jos yli puolet väestöstä käyttäisi maskeja.

STM:n selvityksestä poiketen tieteellinen konsensus maskien hyödystä uuden koronaviruksen torjunnassa vaikuttaakin tutkimustiedon valossa varsin selvältä. Esimerkiksi hiljattain arvostetussa The Lancetissa julkaistu 172 tutkimusta ja 16 maata kattava analyysi päätyi siihen, että maskien käyttö on tehokas ja toimiva tapa torjua virusta.

Uusimmat
MAINOS