Hallitus ei edesauttanut suomalaisten maskikäyttöä vielä keväällä ja kesällä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Radikaali tulos” – näin maskit laskisivat tartuttavuuslukua

Maskien käyttö estäisi VTT:n selvityksen mukaan koronaviruksen leviämistä.

Kotitekoisilla kangasmaskeillakin voisi olla riittävän laajasti käytettynä yllättävän suuri vaikutus koronaviruksen tartuttavuuslukuun Suomessa.

VTT:n torstaina julkaiseman tutkimuksen mukaan kangasmaskien käytön tärkein vaikutus on, että sillä voi suojata lähiympäristöään tartunnalta. Käyttäjää kangasmaski ei koronatartunnalta suojaa.

VTT:n tutkimusprofessori Ari Harlin kertoi videon välityksellä pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että jos yli puolet väestöstä käyttäisi kangasmaskeja, alentaisi se koronaviruksen tarttuttavuutta eli R0-lukua peräti noin yhdellä.

– Tuohan on radikaali tulos. Yhden yksikön lasku R0-luvussa vastaa mittavia massarajoituksia. Ero on siinä, ettei maski halvaannuta taloutta, kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman tviittaa.

Vaikutusta voidaan pitää merkittävänä. R0 mittaa sitä, kuinka monta muuta jokainen koronan saanut tartuttaa. Jos luku on alle yhden, alkaa epidemia hiipua pois. Suomessa R0 on arvioitu olleen toukokuun alussa 0,8.

Heikki Vestman on jakanut aiheesta tästä löytyvän Taloussanomien jutun. Siinä Ari Harlin suosittaa maskien käyttöä esimerkiksi työmatkojen tai kauppareissujen ajaksi. Siis tilanteisiin, joissa on vaikea noudattaa sosiaalista eristystä ja välttää muita.

Harlin huomauttaa kuitenkin, ettei maskeja tulisi käyttää jatkuvasti.

VTT:n selvityksen mukaan kangasmaski kerää tehokkaasti uloshengitettyjä mikrobeja. Siksi on tärkeää, että kangasmaski vaihdetaan puhtaaseen puolen tai vähintään tunnin välein ja maskit pestään käytön välillä tehokkaasti esimerkiksi valkopesuohjelmalla. On myös tärkeää valita sellainen maski, joka ei tukahduta tai haittaa hengitystä.

Samalla kun kasvava joukko maita on asettanut eri asteisia maskipakkoja, on Suomessa jatkettu vääntöä siitä, onko maskeista enemmän haittaa kuin hyötyä. Toistaiseksi maskien käyttöä ei ole suositeltu – tosin asiasta on kuultu viranomaisiltakin ristiriitaisia puheenvuoroja. Sosiaali- ja terveysmininisteriö on luvannut selvityksen maskeista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt