Verkkouutiset

Ukraina on iskenyt kymmeniä Krimillä sijaitsevia kohteita vastaan. / AFP / LEHTIKUVA / VIKTOR KOROTAYEV

”Krimin tilanne on käymässä Venäjän kannalta kestämättömäksi”

”Uppoamattomasta tukialuksesta” on tulossa hyökkääjälle yhä suurempi taakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainalaisten luovuus ja länsimaiden toimittamat pitkän kantaman ohjukset ovat tutkija Olivia Jantshikin mukaan yhdistelmä, joka tekee Krimin miehityksen jatkamisesta Venäjän kannalta yhä vaikeampaa.

– Venäjän aseman jatkuva heikkeneminen Krimin niemimaalla on merkittävä isku Kremlin arvovallalle, ja sillä saattaa olla vakavia käytännön vaikutuksia sodan tuleviin vaiheisiin, yhdysvaltalaisessa Atlantic Council -ajatushautomossa työskentelevä Jantshik kirjoittaa.

Kauan odotetut amerikkalaisohjukset ovat hänen mukaansa antaneet Ukrainalle mahdollisuuden tehostaa iskuja venäläisiä ilmapuolustusjärjestelmiä ja muita sotilaskohteita vastaan koko Krimin alueella.

Tämä on jatkoa Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan aiemmin kohdistetuille lennokki- ja ohjushyökkäyksille, jotka ovat pakottaneet useimmat venäläiset sota-aluksista vetäytymään Krimiltä.

Uusista iskuista Krimillä sijaitseviin venäläisiin sotilaskohteisiin kerrotaan nyt lähes päivittäin. Esimerkiksi 10. kesäkuuta Ukraina kertoi iskeneensä kolmeen Venäjän keskeisistä ilmapuolustusjärjestelmistä.

Muita kohteita ovat olleet venäläiset lentokentät, tutkat, komentopaikat ja viestikeskukset.

Hyökkäyssodan heikko lenkki

Ukraina pyrkii jatkuvasti heikentämään Venäjän puolustusta Krimillä ja samaan aikaan vaikeuttamaan niemimaan huoltoa iskemällä miehittäjän logistisiin avainkohteisiin.

Toukokuun lopulla Ukrainan ilmaiskut vaurioittivat kahta venäläisjoukkojen huoltoyhteyksien kannalta kriittistä junalauttaa Kertshinsalmella. Myös Vladimir Putinin rakennuttamaa Krimin siltaa, joka yhdistää niemimaan Venäjään, on moukaroitu useaan otteeseen.

Moskova on pyrkinyt suojaamaan siltaa mahdolliselta hyökkäykseltä ottamalla käyttöön proomuja laajojen olemassa olevien puolustusrakennelmien vahvistamiseksi.

– Ilmeinen helppous, jolla Ukraina on kyennyt iskemään Venäjän ilmapuolustukseen ja logistiikkakeskuksiin Krimillä, on kuitenkin saanut monet arvioimaan, että Krimin sillan tuhoaminen saattaa olla enää pelkästään ajan kysymys, Jantshik sanoo.

Venäjän aseman heikentyminen Krimillä on hänen mukaansa Vladimir Putinille henkilökohtaisesti hyvin nöyryyttävää.

Niemimaan valloitus vuonna 2014 toimi lähtölaukauksena sotaretkelle Ukrainaa vastaan, ja venäläiset pitävät sitä yleisesti Putinin koko valtakauden suurimpana yksittäisenä saavutuksena.

– Koska näin on, hän todennäköisesti vastustaa vaatimuksia Venäjän sotilaallisen läsnäolon vähentämisestä Krimillä, ellei se käy ehdottoman välttämättömäksi. Jo nyt on kuitenkin selvää, että Krim ei enää ole se ”uppoamaton lentotukialus”, joka se aikoinaan oli. Siitä on sen sijaan tulossa Venäjän hyökkäyssodan heikko lenkki, ja sitä Ukraina aikoo jatkossakin käyttää hyväksi, Jantshik toteaa.

LUE MYÖS:
Onko tämä Ukrainan iskujen todellinen tavoite? (VU 14.6.2024)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)