Verkkouutiset

Venäjä on menettänyt useita ilmapuolustusjärjestelmiä viime päivien aikana. / sof_ukr / Telegram

Krimin niemimaa voi olla pian altis hyökkäykselle

Ukraina on moukaroinut miehitetylle alueelle sijoitettuja Venäjän ilmatorjunnan järjestelmiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan tekemien iskujen arvioidaan heikentäneen Venäjän ilmapuolustusta miehitetyllä Krimin niemimaalla. Useita S-300- ja S-400-pattereita on tuhottu pelkästään viime viikkojen aikana.

Tämän lisäksi ilmatorjuntakalustoa on jouduttu siirtämään Belgorodin alueelle, koska Ukraina sai Yhdysvalloilta luvan iskeä sen toimittamilla asejärjestelmillä Venäjän rajojen sisälle. Linjanmuutoksen taustalla oli venäläisjoukkojen uusi hyökkäys Harkovan alueelle. Britannia ja Ranska ovat antaneet samantapaisen valtuutuksen Storm Shadow/Scalp-risteilyohjuksien käyttöön.

RUSI-tutkimuslaitoksen ohjelmajohtaja Matthew Savill sanoo iskujen pehmentäneen merkittävästi Krimin puolustusta. Osa asiantuntijoista uskoo, että sodan lopputulos ratkeaa juuri Krimin niemimaalla.

– Ukrainan etuna on, että Krimille on isketty systemaattisesti jo yli vuoden ajan droonien, ATACMS-ohjusten ja Storm Shadow-risteilyohjusten yhdistelmällä. Nämä ovat aiheuttaneet varsin mittavia vahinkoja.

– Ilmapuolustuksen heikkeneminen lisää todennäköisyyttä sille, että uudet iskut pääsevät läpi suojauksista ja lisäävät painetta Krimille sijoitetuille venäläisjoukoille, Matthew Savill sanoo Times Radiolle.

Matthew Savill uskoo Yhdysvaltain päätöksen vaikuttaneen siihen, että rintamatilanne Harkovan pohjoisosissa saatiin vakautettua suhteellisen nopeasti toukokuun puolivälin jälkeen.

Ukraina on pystynyt iskemään Venäjän puolella sijaitsevia tykistöasemia vastaan, vaikka lentokoneiden pudottamat liitopommit aiheuttavat edelleen vaikeuksia.

Savill huomauttaa, että juuri Krimin niemimaalla on molemmille osapuolille suuri symbolinen merkitys.

– Mustanmeren laivasto on jo suurelta osin pakotettu siirtymään pois alueelta meridroonien hyökkäysten seurauksena. Ukrainalaiset lisäävät painetta Krimiä kohtaan ja pehmittävät sitä. Se on mahdollinen kohde tuleville hyökkäyksille, vaikka alueeseen liittyy sotilaallisessa mielessä monia haasteita, tutkija sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)