Verkkouutiset

Ukrainan panssarivaunu tulittaa Venäjän joukkojen asemia. / LEHTIKUVA / AFP / ANATOLII STEPANOV

Arvio sodasta: Krimin menettäminen voisi tarkoittaa Vladimir Putinin loppua

Ukraina näyttää professorin mukaan etenevän kohti vääjäämätöntä voittoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kun Venäjän täysimittainen hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on jatkunut runsaat kymmenen kuukautta, kolme seikkaa nousee professori Charles Lipsonin mielestä ylitse muiden.

– Ensimmäinen on niistä ilmeisin: pieni, erittäin motivoitunut maa, jolla on kehittyneet aseet ja tiedustelutoiminta, on hitaasti mutta vääjäämättömästi kukistamassa armeijan, jota aiemmin luonnehdittiin maailman toiseksi vahvimmaksi. Meidän on muistutettava itseämme siitä, miten ällistyttävää tämä on, Chicagon yliopiston emeritusprofessori Lipson sanoo The Spectator -lehdessä.

Toinen keskeinen havainto on hänen mukaansa se, että länsimaiset poliittiset johtajat eivät ole onnistuneet selittämään, miksi meneillään oleva sota on niin tärkeä myös heidän omien maidensa turvallisuuden kannalta.

– Kolmas avainasia on Nato-maiden kasvava halukkuus toimittaa Ukrainalle raskasta kalustoa, jota se voittaakseen tarvitsee. Länsi on ymmärrettävästi edelleen varovainen, sillä Vladimir Putin voisi aina vastata iskemällä Naton alueelle tai käyttämällä ydinaseita Ukrainassa, hän toteaa.

Ennemmin tai myöhemmin edessä oleva taistelu Krimistä ratkaisee hänen mukaansa sodan lopputuloksen.

– Venäläiset pitävät sitä osana kansallista identiteettiään ja olennaisena merimahtinsa kannalta. Sen menettäminen vahingoittaisi Putinia poliittisesti ja lähes varmasti myös henkilökohtaisesti. Hän ei tule vetäytymään rauhallisesti palatsiin Mustanmeren äärellä eikä perustamaan lobbausfirmaa Moskovaan. Hän päätyy arkkuun, ja hän tietää sen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)