Verkkouutiset

Su-34-rynnäkkökone taistelutehtävällä. / Zvezda

Kremlin hävittäjien ”aivot” toimivat länsimaisilla osilla

Ukrainaa moukaroivat lentokoneet tarvitsevat ulkomaista teknologiaa muun muassa navigointiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän asevoimien kerrotaan edelleen saavan käsiinsä länsimaista korkeateknologiaa kansainvälisistä pakotteista huolimatta.

Radio Free Europen selvityksen perusteella viidessä eri konetyypissä käytetään yli 2 000 elektronista komponenttia, joista suuri osa on valmistettu Yhdysvalloissa, Japanissa ja Taiwanissa.

Osia ei ole tuotu suoraan kyseisistä maista Venäjälle vaan erilaisten välikäsien kautta. Niin sanottujen kaksikäyttötuotteiden valvonta on usein vaikeaa. Niiden tuonnin rajoittamisella on Ukrainan hallituksen mukaan suuri merkitys Venäjän kyvylle jatkaa hyökkäyssotaansa.

Kyproksella ja Unkarissa toimivien yhtiöiden väitetään toimittaneen osia Venäjän puolustushallintoon kytköksissä oleville alihankkijoille. Ukrainan tiedustelulähde sanoo komponenttien muodostavan viiden Suhoi-konemallin ”aivot”. Näihin lukeutuvat Su-27SM3-, Su-30SM- ja Su-35S-hävittäjät, Su-34-rynnäkkökone sekä Su-57-häivekone, jota on valmistettu vasta pieniä määriä.

Länsimaisia komponentteja tarvitaan koneiden ja niiden kuljettamien ohjusten navigointijärjestelmiin. Ne ovat käytössä myös viestintälaitteissa ja elektronisen sodankäynnin järjestelmissä.

Euroopan unioni on tiukentanut sanktioita henkilöitä ja yrityksiä kohtaan, joiden todetaan rikkoneen Venäjää vastaan asetettuja pakotteita. Näin toimineet yritykset voidaan lakkauttaa ja henkilöt tuomita ainakin viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Toimeenpano on jätetty jäsenvaltioille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)