Verkkouutiset

FSB:n päämaja Moskovan Lubjanka-aukiolla. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Kreml passittaa huippututkijoita vankilaan – takana pelko vakoojista

Tutkijat kertovat Venäjällä vallitsevasta pelon ilmapiiristä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on viime vuosina paljastanut lukuisia uusia ohjusjärjestelmiä. Moni niiden takana oleva tutkija on kuitenkin nyt päätymässä vankilaan. Asiasta kertoo The Times.

Vuonna 2018 Venäjän presidentti Vladimir Putin esitteli Kremlin sisäpiirille uusia Avangard-, Kinzhal- ja Zircon-ohjuksia. Tuolloin hän väitti ohjusten olevan maailman huippuluokkaa ja tekevän Naton asejärjestelmistä hyödyttömiä.

Sittemmin lukuisia ohjuksiin liittyvien teknologioiden parissa työskennelleitä tutkijoita on vangittu maanpetoksesta syytettyinä. Kriitikkojen mukaan vastaavia tutkijoiden vainoja ei ole nähty sitten neuvostoaikojen, ja niiden takana on Putinin huoli vakoojista.

Kuluneella viikolla pietarilainen tuomioistuin määräsi 77-vuotiaan Anatoly Masloville 14 vuoden vankileirituomion. Novosibirskin teoreettisen ja sovelletun mekaniikan instituutissa työskennellyttä Maslovia on pidetty oikeudenkäyntiä edeltävässä vankeudessa viimeisen kahden vuoden ajan.

Syyttäjän mukaan Maslov on jakanut Venäjän ohjusjärjestelmiin liittyvää huippusalaista dataa saksalaisille.

Myös kaksi muuta Maslovin kollegaa instituutista on vangittu maanpetoksesta syytettyinä. Heidän kollegojensa mukaan vangitut miehet ovat omistaneet elämänsä venäläiselle tieteelle, ja muun muassa hylänneet lukuisia länsimaista tulleita työtarjouksia.

Tilanteesta tekee eriskummallisen se, että Maslov, kuten myös suurin osa muista pidätetyistä tutkijoista, ei ole ollut millään tavalla mukana Venäjän ohjusjärjestelmien kehittämisessä.

Maanpetoksesta syytettyjä auttavan Pervy Otdel-järjestön juristin Jevgeny Smirnovin mukaan Maslov on työskennellyt fysiikkaan liittyvän tutkimuksen parissa.

– Nämä tiedemiehet tutkivat fysikaalisia prosesseja. He eivät kehitä aseita, he tutkivat miten esimerkiksi metallit käyttäytyvät tietyissä lämpötiloissa tai nopeuksissa. Heidän tutkimustaan voidaan käyttää hyväksi junien, laivojen ja lentokoneiden, sekä myös ohjusten rakentamisessa, Smirnov kertoo.

Maslov sai alkuvuodessa vankeudessa sydänkohtauksen, ja nyt hänelle annettu tuomio on hänen tukijoidensa mukaan käytännössä kuolemantuomio. Hän kielsi oikeudenkäynnissä syyllisyytensä, vaikka se olisi todennäköisesti johtanut lievempään tuomioon.

– Kremlin turvallisuuspalvelut yrittävät näyttää, että kaikki muut maailman maat yrittävät varastaa Venäjän salaiset aseet. […] Pidätysten tarkoituksena voi olla pelotella muut tutkijat lopettamaan yhteydenpito länsimaalaisten kanssa, Smirnov arvelee.

Ennen Ukrainan sotaa Venäjän valtio kannusti tutkijoita yhteistyöhön länsimaisten tutkijoiden kanssa. Myös kaikki heille jaettu data tarkistettiin etukäteen. Maanpetossyytteet hämmentävät siksi tutkijoita.

Pidätyksistä on ollut vastuussa pahamaineinen liittovaltion turvallisuuspalvelu FSB.

– Kun FSB:lle annetaan tehtäväksi löytää pettureita, he menevät tutkimuslaitoksiin ja etsivät heitä sieltä. He eivät mene sinne siksi, että he olisivat löytäneet etukäteen, että jokin tutkija olisi tehnyt rikoksen. He saapuvat tutkimuslaitokseen, takavarikoivat dokumentteja ja etsivät jonkun, jonka he voisivat vangita, Smirnov tiivistää.

FSB:n uhriksi joutui myös lasertutkija Dmitry Kolker. FSB:n virkamiehet pidättivät haimasyöpää sairastavan Kolkerin hänen ollessa hoidettavana novosibirskiläisessä sairaalassa. Häntä syytettiin salaisten tietojen jakamisesta kiinalaisille vieraillessaan maassa vuonna 2018 – tämä siitä huolimatta, että FSB oli tarkastanut kaikki kiinalaisille jaettavat tiedot ja hyväksynyt ne.

Kolker kuoli FSB:n hallinnoimassa Lefertovon vankilassa kaksi päivää pidätyksensä jälkeen. Hänen ei annettu hyvästellä perhettään ennen kuolemaansa.

Maslovin kollegan mukaan tutkijoihin kohdistettu vaino tekeekin nyt työnteosta ja tutkimuksesta mahdotonta.

– Me emme yksinkertaisesti ymmärrä, miten voimme jatkaa työskentelyä. Mikä tahansa artikkeli tai raportti voi muodostaa perustan maanpetossyytteille, kollega valittelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)