Verkkouutiset

Kreml kiistää aikovansa valloittaa Valko-Venäjän

Moskovan mukaan maita ei olla yhdistämässä.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan väitteet suunnitelmista yhdistää Valko-Venäjä ja Venäjä eivät pidä paikkaansa.

Kovien protestien kohteena olevan Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkan on määrä tavata piakkoin Putin Moskovassa. Venäjän median mukaan tapaamisen asialistalla on kehittää maiden valtioliittoa pidemmälle.

– Vierailua ei seuraa minkäänlaisia yhdistymisiä, valloituksia tai mitään tällaista, Dmitri Peskov toteaa Valko-Venäjän valtiollisen Belta-median mukaan.

– Tällaiset puheet ovat täyttä palturia, hän jatkaa.

Peskovin mukaan presidentit tulevat käsittelemään muun muassa talousasioita, alueellista kehitystä ja konflikteja.

– Vierailu on tärkeä etenkin, kun otetaan huomioon prosessit, joita Valko-Venäjä käy läpi, Peskov muotoili.

”Yhteistä isänmaata”

Valko-Venäjän vilpillisten presidentinvaalien jälkeen alkaneet laajat mielenosoitukset ja lakkoilu eivät ole ottaneet laantuakseen ja Aljaksandr Lukašenkan hallinto vaikuttaa horjuvan. Venäjän on arvioitu aikovan hyödyntää tilannetta syventämällä maiden välistä valtioliittoa.

Jopa Valko-Venäjän liittämistä Venäjään on väläytelty. Huomio on kiinnittynyt muun muassa maiden johdon tiiviisiin tapaamisiin.

Aljaksandr Lukašenka tapasi hiljattain Venäjän pääministeri Mihail Mishustinin Minskissä. Maiden ulkoministerit taas tapasivat hieman aiemmin Moskovassa.

Lukašenka on viime aikoina korostanut maiden läheistä suhdetta. Presidentti totesi hiljattain Valko-Venäjän ja Venäjän olevan samaa ”yhteistä isänmaata” ja sanoi niiden kansoilla olevan ”samat juuret”.

– Jos haluamme olla jälleen veljiä, ei meidän tule odottaa kunnes joku lännessä alkaa painostaa meitä. Olemme oppineet läksymme ja tulleet tiettyihin lopputuloksiin. Minä ja Venäjän presidentti olemme jo päätyneet näihin lopputulemiin, Aljaksandr Lukašenka sanoi.

Presidentti kuitenkin toppuutteli puheita maiden yhdistymisestä tällä viikolla Venäjän medioille antamassaan haastattelussa. Siinä Lukašenka muun muassa korosti, ettei maiden syvä integraatio esimerkiksi talous- ja sotilasasioissa vaikuta niiden itsemääräämisoikeuteen.

LUE MYÖS:

Venäjän varoitetaan valmistelevan Valko-Venäjän kaappausta

Näin Valko-Venäjän tulevaisuus päätetään – ”johtoon Kremlin luottomies”

Uusimmat
MAINOS