Verkkouutiset

Kansanedustaja Saara-Sofia Siren (kok.). LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Kokoomusedustaja: Ilmastohaasteeseen ei voi vastata romuttamalla julkista taloutta

Saara-Sofia Sirénin mukaan hallituksen vihreän siirtymän menojen siirtämiseen kehysten ulkopuolelle ei ollut perusteita.

– Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaatii Suomelta nopeita toimia esimerkiksi energiariippuvuuden katkaisemiseksi. Panostukset huoltovarmuuteen ja kotimaiseen kestävään ja puhtaaseen energian tuotantoon on tehtävä ripeällä aikataululla. Samalla on kuitenkin mahdollista ja vastuullista edistää vihreää siirtymää, hillitä biodiversiteettikatoa julkisen talouden kannalta kestävällä tavalla, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) sanoo.

Hänen mukaansa hallitus ei ole onnistunut pysymään kehysten sisällä sellaisissakaan menoissa, jotka eivät liity sotaan tai sen seurauksiin.

– Menoja lisätään esimerkiksi yksityisteiden kunnostamiseen tai kosteikkoviljelyyn. Kohteet ovat hyviä, mutta näiden menojen siirtoa kehysten ulkopuolelle ei voi perustella muuttuneella turvallisuustilanteella. Poliittisten hankkeiden toteuttamiseksi hallituksen pitäisi kyetä asettamaan muita menoja tärkeysjärjestykseen, Sirén toteaa.

Hän muistuttaa, että vihreän siirtymän vauhdittamiseksi yksi keskeinen keino olisi sääntelyn sujuvoittaminen.

– Suomessa seisoo miljardien eurojen edestä investointeja odottamassa oikeaa lupaa. Siis kirjaimellisesti sitä, että byrokratia ehtii ottaa pöydän kulmalta paperit käsittelyyn, Sirén sanoo

Hän muistuttaa, että ilmastonmuutos on aikamme suurin ongelma, joka ei ratkea yhden vuoden tai edes yhden vaalikauden aikana.

– Siksi ratkaisut edellyttävät myös taloudellista kestävyyttä. Kestävän kehityksen ajattelun mukaisesti ekologista kestävyyttä ei ole mahdollista saavuttaa ilman taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä, Sirén sanoo.
Sirénin mielestä hallitusta ei tunnu lainkaan huolettavan julkisen talouden kestävyysvaje.

– Velkaantuminen on kiihtynyt erittäin huolestuttavalla tasolla ja velkasuhde kasvaa koko kehyskauden. Silti mitään suunnitelmaa hyvinvointipalveluiden rahoituspohjan turvaamiseksi ei edelleenkään ole. Eläminen tulevien sukupolvien kustannuksella jatkuu, Sirén arvostelee.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS