Verkkouutiset

Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen puhumassa eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. toukokuuta. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Kokoomuksen mukaan Venäjä-riskiä ei hallita yksin

Kai Mykkäsen mukaan Nato-jäsenyys avaa ovia eurooppalaiselle puolustusyhteistyölle.

– Venäjän arvaamattomuus on johtanut siihen, ettei Suomi voi hallita Venäjä-riskiään yksinomaan diplomatialla ja kansallisella puolustuksella, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkänen sanoi puolueen ryhmäpuheenvuorossa Nato-selonteon palautekeskustelussa.

– Tänään eduskunnan ulkoasiainvaliokunta pitää tosiasiana, että mikään liitto Natoon kuulumattomien kesken ei olisi tarpeeksi vahva. Erilliset sopimukset Natoon kuuluvien kanssa taas jäisivät kovassa paikassa kakkoseksi noiden maiden jäsenten välisille sitoumuksille Nato-maita kohtaan, hän totesi.

– Meidän täytyy maksimoida sotilaallinen kynnys minimoidaksemme arvaamattoman reaktion uhan. Siksi suomalaisten enemmistö asettui tukemaan Suomen liittymistä Natoon heti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kun turvallisuus rakoilee, sen merkitys korostuu. Suomalaiset ovat päättäneet täyttää tuon raon, Mykkänen jatkoi.

Hän totesi, että Nato-jäsenyys ei sulje, vaan avaa ovia myös eurooppalaiselle puolustusyhteistyölle.

– Pohjolan linnake rajautuu etelässä Saksan vahvistuvaan puolustuskykyyn. Britit on tärkeä pitää mukana. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisää todennäköisyyttä sille, että eurooppalainen pilari vahvistuu Natossa. Se on lopulta paras tapa pitää myös amerikkalaiset kiinnostuneina Euroopasta.

Mykkänen sanoi, että tämän päivän historiallinen äänestys ei ole jonkin loppu, vaan uuden alku.

– Olemme valmistelleet tätä päivää poikkeuksellisen hyvässä yhteistyössä yli hallitus-oppositio-rajan. Tänään me kokoomuslaiset tarjoamme yhteistyön kättä ratifiointivaiheeseen. Kukin meistä voi Nato-maissa edistää omien sisarpuolueidensa ymmärrystä siitä, millä asialla olemme Natoon pyrkimässä.

Mykkänen muistutti, että Suomi ei liity Natoon kuluttamaan passiivisesti turvallisuutta.

– Me liitymme vahvistamaan aktiivisesti NATO-maiden yhteistä turvallisuutta. Käytän tätäkin hetkeä sanoakseni sen myös ulospäin: Our mission is to participate in strentghening NATO’s common defence, not to consume security of our allies.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS