Verkkouutiset

Liikennettä Vaalimaan raja-asemalla syyskuussa 2022. LEHTIKUVA / SASU MÄKINEN

KL: Tämä syy selittää venäläisten ennätysmuuttoa Suomeen

Oleskelulupaa on hakenut muun muassa venäläisiä, joiden suomalainen työnantaja on vetäytynyt maasta.

Venäjältä muutti Suomeen vuonna 2022 noin 6000 ihmistä, mikä on enemmän kuin 30 vuoteen.

Kauppalehden haastatteleman Maahanmuuttoviraston lupa- ja kansalaisuusyksikön johtajan Pauliina Helmisen mukaan Venäjän hyökkäyssota on voinut vaikuttaa lähtöpäätöksiin, mutta sitä ei näe tilastoista. Perhesiteet, työpaikka ja opiskelu ovat edelleen venäläisten yleisimmät syyt hakea oleskelulupaa Suomesta.

– Venäläisten oleskelulupahakemuksia tuli viime vuonna noin 7800, kun vuonna 2021 niitä oli noin 4800, Helminen kertoo KL:ssä.

Yli 3000 venäläistä haki oleskelulupaa työnteon perusteella, ja noin 3400 venäläistä haki oleskelulupaa perhesyiden perusteella. Lisäksi yli 1000 venäläistä haki oleskelulupaa opiskelun vuoksi. Turvapaikkahakemuksia venäläiset tekivät 1172.
Helmisen mukaan oleskelulupapäätöksen edellytykset venäläisten kohdalla yleensä täyttyvät.

Erityisasiantuntijoiden määrän kasvu näkyi oleskelulupahakemuksissa. Monet suomalaiset yritykset vetäytyivät Venäjältä, ja osa niiden työntekijöistä on hakenut oleskelulupaa työskennelläkseen Suomessa. Myös työntekijöiden perheenjäseniä haki oleskelulupia.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen nosti viime viikolla esiin sen, selvitetäänkö Suomeen muuttavien venäläisten taustat riittävällä tarkkuudella.

Helminen sanoo Kauppalehdelle, että taustoja selvitetään oleskelulupa- tai turvapaikkaprosessissa sen verran, kun on tarkoituksenmukaista. Kattavampi henkilöihin liittyvien turvallisuusriskien selvittely kuuluu muille viranomaisille, kuten esimerkiksi suojelupoliisille.

LUE MYÖS
Venäjältä muuttoaalto Suomeen – ”Tulijoiden taustat olisi syytä selvittää”

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)