Verkkouutiset

Sähkökaappi Helsingissä 28. syyskuuta 2021. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

KL: Näin pienennät kodin sähkölaskua automaatiolla

Kulutusjouston tarve kasvaa sääriippuvaisen energiantuotannon kasvaessa.

Kotitalouden sähkönkulutusta ohjaavan kotiautomaation luvataan säätävän automaattisesti kodin sähkön- ja lämmönkulutusta sähkön pörssihinnan mukaan, mikä pienentää sähkölaskua, uutisoi Kauppalehti.

Kotiautomaatio tuo kulutusjoustoa, jota tarvitaan sitä enemmän, mitä enemmän Suomeen rakennetaan tuuli- ja aurinkovoimaa. Kulutusta voi kasvattaa tuulisella säällä, jolloin sähkö on halvempaa ja vastaavasti vähentään sähkön ollessa kalliimpaa tyynellä säällä.

– Kun sääriippuvainen sähkön tuotanto kasvaa, ja sen osuus on suurempi sähköntuotannossa, sitä enemmän sähkön hinta heiluu. Sitä enemmän tarvitaan sähkön kulutusjoustoa tuotannon mukaan, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen sanoo Kauppalehdelle.

Kauppalehti listaa kuusi helppokäyttöistä vaihtoehtoa kotiautomaatiolle.

1. Pörssiohjaus vakiona

Pientalojen uusissa ilma-vesi- ja maalämpöpumpuissa voi olla vakio-ominaisuutena pörssisähköohjaus. Se tarkoittaa, että laite ohjaa toimintaansa sähkön halpojen tuntien mukaan.

2. Avaimet käteen -palvelu 

Sähkölämmitteisille pientaloille on olemassa palvelujaa, joissa automatiikka ohjaa lämmitystä huonekohtaisesti. Lämpötilat voidaan asettaa erilaisiksi jopa tuntitasolla.

3. Älytermostaatti

Älytermostaatteihin voi ohjelmoida eri lämpötilan eri kellonajoille, joihinkin myös pörssisähkön hinnan mukaan.

4. Aurinkopaneelien tai sähköauton latauksen ohjaus

Esimerkiksi käyttövesivaraajan sähkövastusta ja varaajaa ohjataan sen mukaan, jouduttaisiinko tuotettua aurinkosähköä myymään sähköverkkoon.

Sähkövastuksen tehoa nostetaan sen verran kuin muuten jouduttaisiin myymään sähköä sähköverkkoon. Sähköverkkoon myytävän sähkön osuus pienenee ja aurinkosähkön oma käyttö kasvaa.

Kun tuottamansa sähkön käyttää itse, säästää siirtomaksun, sähköveron ja arvonlisäveron energianhinnan lisäksi. Näin saa suuremman hyödyn.

5. Suuren kohteen taajuusohjattu maalämpöpumppu

Taloyhtiöihin ja suurempiin kulutuskohteisiin on tarjolla virtuaalivoimalan toimintamalli. Käytännössä se tarkoittaa taajuusohjattuja maalämpöpumppuja.

Aggregaattorit voivat muodostaa näistä virtuaalivoimalaitoksia ja tarjota tätä palvelua kantaverkkoyhtiön sähkön reservimarkkinoille, mikä on tehokas keino lisätä kulutusjoustoa ja auttaa sähköjärjestelmää toimimaan joustavammin.

6. Älypistorasia kerrostaloasukkaalle

Nykyään on olemassa 10–15 euroa maksavia älypistorasioita, joiden avulla sähkölaitteita voi ohjelmoida toimimaan sähkön pörssihinnan mukaan.

Älypistorasioihin voi ohjelmoida suoraan kännykkäsovelluksella periaatteet, joilla pistorasia on päällä, esimerkiksi viisi halvinta pörssisähkön tuntia vuorokauden aikana.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)