Verkkouutiset

Nainen tutkii asuntoilmoituksia puhelimella. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Kiinteistönvälittäjä: Vanhojen asuntojen kauppamäärien ja hintojen nousu on alkanut

Alustavan ennusteen mukaan tämä jatkuu myös ensi vuonna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen suurin asuntokaupan verkosto Suomen Kiinteistönvälittäjät ry teki ylimääräisen markkinakyselyn joulukuun alussa. Sen mukaan loka-marraskuun vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat selvästi nousseet nyt verrattuna edellisiin kuukausiin ja myös viime vuoden loka-marraskuun lukuja korkeammalle.

Myös keskineliöhinnoissa on nyt nähty nousua verrattuna viime kuukausiin ja viime vuoden lopun hintoihin. Erityisesti Helsinki, Vantaa ja Espoo ovat olleet vahvassa, jopa noin 20 prosentina nousussa osakekauppojen osalta.

Myös omakotitalokauppa käy vuodenaikaan nähden hyvin. Muu Suomikaan ei ole enää laskenut vaan kauppamäärien nousua nähdään osakeasuntokaupoissa keskimäärin noin kymmenen prosenttia verrattuna edellisiin kuukausiin. Luvut ovat myös todennettu vastaaviksi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL:n hintaseurantapalvelussa.

Ensiasunnon ostajien osuus kaupoista jopa viidennes

Alueesta riippuen ensiasunnon ostajien osuus kauppamääristä vaihtelee jonkin verran 5–30 prosentin välillä.

Erityisesti kasvukeskuksissa, joissa asuntojen hinnat ovat korkeammat, ovat ensiasunnon ostajat kiirehtineet hyödyntämään vapautusta varainsiirtoverosta ennen kuin hallituksen esityksen mukainen etuus poistunee vuodenvaihteessa.

– Olemme pahoillamme, että ensiasunnon ostajat joutuivat kilpajuoksuun veroedun päättymisen vuoksi. Monta kauppaa jää tekemättä pankkien ruuhkan vuoksi. Tämä on ollut ehdottomasti toivottu piristysruiske markkinoille korkojen laskun lisäksi, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Asuntokaupan näkymät ensi vuodelle kirkastuneet

Erityisesti viime päivien Euribor-korkojen selvä lasku ennakoi sitä, että korkojen lasku on odotettuakin nopeampaa ja rohkaisee asuntomarkkinoita liikkeelle. Inflaation on nyt nähty laskevan nopeasti ja tämän vaikutus korkoihin on ollut nopeaa.

– Vaikka tämän vuoden lopun asuntokauppalukujen kasvu selittyy melko paljon ensiasunnon ostajien voimakkaasta liikehdinnästä, on kuitenkin nähtävissä, että myös muu asuntokauppa on selvässä kasvussa ja sen odotetaan jatkuvan myös ensi vuoden alussa, sanoo Mannerberg.

– Alustava ennuste ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle on noin 3–5 prosenttia kauppamäärän kasvu verrattuna tämän vuoden loppuun, hän jatkaa.

Kasvu voi olla voimakkaampaakin, jos EKP laskee ohjauskorkojaan ennakoitua aiemmin.

Pankkien ruuhka näkyy selvästi asuntokaupan hidasteena

Pankkien kapasiteetti käsitellä asuntolainahakemuksia ja tehdä kauppoja on ollut erittäin alimitoitettu tilanteeseen nähden.

SKVL:n kyselyn tulosten perusteella useita satoja kauppoja on jäänyt tekemättä, koska laina-asiat ovat kesken tai kauppa-aikaa ei ole saatu.

Jopa yli 60 prosenttia välittäjistä raportoi kauppojen jääneen tekemättä. SKVL arvioi, että koko markkinasta tällä on jopa 15 prosenttia vähentävä vaikutus kokonaiskauppamäärään.

Pula myytävistä asunnoista saattaa alkaa vaikuttaa markkinoihin

Uudistuotannon asuntoja on vielä myymättä ja niiden kaupan odotetaan vilkastuvan ensi vuoden puolella. Uusia vapaarahoitteisia asuntoja ei ole suunniteltu aloitettavaksi kuin verrattain pieniä määriä ensi vuonna.

Tarjonnan pieneneminen tulee aiheuttamaan kysynnän ja tarjonnan suhteen muutosta ja aiheuttanee hintakehityksessä käänteen jo ensi vuoden aikana ensisijaisesti kasvukeskuksissa.

Markkinoiden vilkastuminen indikoi osaltaan sitä, että moni ostaja on nyt liikkeellä, kun hintataso on ohittanut pohjan ja uusi nousu on alkanut. Mikä nousun nopeus tulee olemaan, on vielä vaikea ennustaa ja riippuu monista tekijöistä kuten työllisyyden kehityksestä ja korkojen tasosta, SKVL toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)