Verkkouutiset

Laboratorio Wuhanissa. / STR / AFP / LEHTIKUVA

Kiinan entinen koronajohtaja: Laboratoriovuoto on yksi mahdollisuus

Professori George Gaon mukaan Wuhanin virustutkimuslaitoksen toimintaa selvitettiin jälkikäteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan hallituksen korkea-arvoisimpiin tutkijoihin lukeutunut professori George Gao sanoo pitävänsä mahdollisena, että pandemian aiheuttanut koronavirus olisi päässyt vahingossa pakoon laboratoriosta.

George Gao johti aiemmin Kiinan tautikeskus CCDC:tä ja oli aktiivisesti mukana koronatoimien suunnitellussa ja pandemian alkuperän selvittämisessä.

– Kaikkea voi aina epäillä, se on tiedettä. En itse sulje pois mitään vaihtoehtoja, George Gao sanoi BBC Radio 4:n haastattelussa.

Kiinan hallitus on kiistänyt jyrkästi väitteet taudin keinotekoisesta alkuperästä. Vallitsevan teorian mukaan virus olisi levinnyt mahdollisesti lepakoista muihin eläimiin ja lopulta ihmisiin Wuhanin eläintorilla.

Wuhanin virustutkimuslaitoksen ”lepakkonaiseksi” kutsuttu tutkija, professori Shi Zhengli on toistuvasti vakuuttanut, ettei patogeenejä ole päässyt laboratoriosta pakoon. Kiinan hallitus väittää teorioiden olevan Yhdysvaltain tiedustelupalvelun keksintöä.

Taudin alkuperää tuoreessa haastattelussa pohtinut George Gao on maailmankuulu virustutkija ja immunologi. Hän lopetti aiemmassa tehtävässään viime vuonna ja toimii nyt Kiinan kansallisen luonnontiedesäätiön varajohtajana.

Professorin mukaan Wuhanin virustutkimuslaitoksen toimintaa olisi selvitetty erillisessä tutkimuksessa, jossa tautikeskus ei ollut mukana. Kiina ei ole virallisesti kertonut vastaavanlaisesta selvityksestä.

– Hallitus järjesti jotain, Gao sanoi.

Professori huomautti, ettei ole itse nähnyt selvityksen tuloksia. Hän kertoi kuulleensa laitoksen saaneen puhtaat paperit.

– Luulen johtopäätöksen olleen, että he seurasivat kaikkia asianmukaisia toimia. Väärinkäytöksiä ei löytynyt, George Gao totesi.

Aiemmin salaiseksi luokiteltujen Yhdysvaltain tiedusteluraporttien mukaan useat Wuhanin laboratorion tutkijat olisivat sairastuneet syksyllä 2019 tautiin, jonka oireet ”sopivat sekä Covid-19:ään että yleisiin kausiflunssiin”.

Monet pandemian alkuperää selvittäneet länsimaiset tutkijat ovat kertoneet vakuuttuneensa siitä, että tiedot täsmäävät koronaviruksen luonnolliseen leviämiseen eläintorin kautta.

LUE MYÖS:
Laboratoriovuoto kiistetään: Tämä oli pandemian alkupiste (VU 16.8.2022)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)