Verkkouutiset

Näytöllä uutisia Kiinan sotilasharjoituksista Taiwanin ympärillä Pekingissä 23. toukokuuta. AFP / LEHTIKUVA / JADE GAO

Kiina elvyttää Maon aikaisen valvontakoneiston

Pekingissä pelätään tyytymättömyyden kasvavan heikon talouskasvun myötä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viranomaiset Kiinassa elvyttävät Maon aikaista valvontakampanjaa mahdollisten levottomuuksien hillitsemiseksi, kertoo New York Times. Pekingissä pelätään, että talouskasvun hidastuminen ja muut ongelmat voivat lisätä kansan tyytymättömyyttä.

Koronaviruspandemian aikana Kiinan kommunistisen puolueen valvonta saavutti ennennäkemättömän mittakaavan. Puolue seurasi ihmisten liikkeitä tarkasti teknologian ja perinteisten menetelmien avulla.

Kiinan presidentti Xi Jinping haluaa nyt tehdä laajennetusta valvonnasta pysyvää ja laajentaa sitä entisestään. Tavoitteena on juurruttaa puolue niin syvälle kiinalaisten elämään, ettei edes pienimuotoisia hankaluuksia tai levottomuuksia pääse syntymään.

Xi on nimennyt tavoitteen ”Fengqiao-kokemukseksi uudella aikakaudella”.

Fengqiao-kokemus viittaa 1960-luvulle, kun Mao Zedong kehotti Kiinan kansalaisia etsimään ”luokkavihollisia”. Aikakaudella Fengqiaon kaupungissa puolue rohkaisi asukkaita ”uudelleenkouluttamaan” syytetyt poliittiset viholliset julkisten, nöyryyttävien istuntojen kautta.

Xi Jinping ei ole kehottanut näiden istuntojen elvyttämiseen, mutta ajatus on samantyyppinen: tavallisten ihmisten ja poliisin valjastaminen eripuran tukahduttamiseksi ja puolueen imagon ylläpitämiseksi.

Poliisi on ohjelman nimissä muun muassa käynyt tiibetiläisten, uiguurien ja muiden vähemmistöryhmien luona levittämässä kommunistipuolueen propagandaa, sekä vaatinut yrityksiä rekisteröimään työntekijöitään tietokantoihin. Kouluihin on luotu tietokantoja, jossa pidetään kirjaa oppilaiden ”riskitasoista”.

Peking on kehottanut paikallishallintoja palkkaamaan lisää työntekijöitä valvomaan nimettyjä alueita. Uudet valvontatyöntekijät täydentävät laajoja valvontajoukkoja, jotka koostuvat poliiseista, puolueen työntekijöistä ja jopa 15 miljoonasta tavallisesta kansalaisesta, jotka on rekrytoitu paikallishallinnon tiedonvälittäjiksi.

Pekingissä käytetään myös suuria määriä ”turvallisuusvapaaehtoisia”, lähinnä eläkeläisiä, tärkeiden poliittisten kokousten tai juhlapyhien aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)