Verkkouutiset

Meilahden sairaala-alue Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Keskustan kansanedustajat ehdottavat hoitajamitoituksen lykkäämistä

Kansanedustajien mukaan uudistuksen vaikutukset on selvitettävä pikaisesti.

Keskustan kansanedustajat Markus Lohi, Hanna-Leena Mattila ja Pekka Aittakumpu vaativat toimia ikääntyneiden hoidon laadun varmistamiseksi ja hoitoalan kriisin ratkaisemiseksi.

– Eri puolilta Suomea tulleiden tietojen mukaan ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoituksen kiristäminen on johtamassa hoitopaikoissa laittomaan tilaan ja jopa tarvittavien hoitopaikkojen sulkemiseen.

– Tässä tilanteessa on vakavasti tarkasteltava, onko hoitajamitoituksen toimeenpanoa lykättävä hoidon laadun varmistamiseksi, edustajat toteavat tiedotteessa.

Kansanedustajien mukaan olisi parasta, jos hoitohenkilökuntaa saataisiin riittävästi mitoituksen toteuttamiseksi. Mitoituksen tiukentaminen on heidän mukaansa tarpeellista ja kannatettavaa, mutta sitä ei kannata tehdä aiotussa aikataulussa, jos se pahentaa tilannetta.

Kansanedustajien mukaan nyt on pikaisesti selvitettävä hoitajamitoituksen vaikutukset ja tehtävä tarvittavat toimenpiteet.

– Asiasta vastaavan perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) on tartuttava asiaan välittömästi. Aikaa ei ole hukattavaksi. Suomalaisten on saatava tarvitsemansa hoiva ja huolenpito.

Kansanedustajat toteavat, että hoitoalan kriisin syy ei ole vain hoitajamitoituksessa.

— Hoitajapula ja hoitohenkilöstön tarpeen kasvu on syntynyt vuosikymmenten kehityksen kuluessa. Mikään yksittäinen keino tuskin korjaa tilannetta.

– Tarvitaan parannuksia muun muassa työoloihin ja työssäjaksamiseen. Hoitoalan tilanteen kohentamisen tulee olla kärkipäässä hallituksen tehtävälistalla.

Kansanedustajien mukaan perhe- ja peruspalveluministerin tulee myös tuoda eduskuntaan esitys sote-alan koronarokotevelvoitteen poistamisesta.

– Rokotevelvoitteelle ei enää ole perusteita, sillä koronan leviämistä ei enää voida rokotteilla estää. Rokotteet kannattaa ottaa, mutta sotealan ammattilaisten rokotevelvoitteelle ei enää tässä tilanteessa ole perusteita. Nyt tarvitaan kaikki alan ammattilaiset työhön.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)