Verkkouutiset

Keskustan Mikko Savola. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Keskusta: Elokapinankin pitää syödä

Mikko Savolan mukaan kustannusten nousu on mennyt kuluttajahintoihin, mutta ei tuottajille.

– Vuosien mittaan yhdet ovat ajaneet talonpojan tappolinjaa. Toiset ovat nimitelleet viljelijöitä eläteiksi. Kolmannet syyttäneet ilman ja vesien pilaamisesta, luetteli kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) puolueensa ryhmäpuheenvuorossa opposition välikysymyksestä maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta.

Hänen mukaansa suomalainen viljelijä on väsynyt joka puolelta tuleviin syytöksiin.

– Tämän pitää nyt viimein loppua. Suomi tarvitsee maajussien kunnianpalautuksen! Viljelijä tuottaa niin duunarin, porvarin kuin hipsterin ruuan. Elokapinankin pitää syödä. Ruoka ei tule kaupasta. Ruoka tulee suomalaisilta perhetiloilta – koko maan mitalta. Tuotettuna hiellä, työllä ja yrittämisellä, Savola sanoi.

Hän totesi maatalouden olevan hätää kärsimässä.

– Maailma on sellaisessa jamassa. Venäjän hyökkäyssota tuntuu. Kannattavuus sojottaa alaspäin ja kustannukset ylöspäin. Epävarmuus jyllää. Siksi viljelijöitä pitää tukea.

Savola myönsi, että opposition tehtävä on herätellä ja haastaa.

– Tämä välikysymys antaa kuitenkin ymmärtää, että tässä olisi seisty tumput suorina. Se ei pidä paikkaansa. Ja sen tietää jokainen teistä maa- ja metsätalousvaliokunnassa istuvasta kollegasta. Ei yli 300 miljoonan euron apupaketti keväällä ja kesällä taivaasta tippunut. Ei myöskään maatilojen kiinteistöveron palautus. Tai maatalouden sähköveron alentaminen.

– Mutta totuus on, että vielä enemmän pitää tehdä. Kyllä minä itsekin viljelijänä tiedän ja tunnen, kuinka ahtaalla nyt ollaan kasvaneiden sähkölaskujen ja ensi vuoden lannoitetilausten kanssa, Savola jatkoi.

Kansanedustajan mukaan viljelijät eivät halua elää tuilla, vaan työllään. Siitä pitää saada markkinoilta reilu ja oikeudenmukainen korvaus.

– Vaikka kaikki kallistuu, isot kauppajätit ovat tehneet myös tänä syksynä ennätystulosta. Samaan aikaan ruuantuottajat ovat veitsenterällä. Kustannusten nousu on mennyt kuluttajahintoihin, mutta ei tuottajille. Kauppa ei katteistaan tingi. Tilanne on kohtuuton ja täysin vastoin oikeustajua, Savola sanoi.

Hänen mukaansa kotimainen ruoka ja sen tulevaisuus turvataan kestävästi vain korjaamalla markkinat.

– Markkinat pitää saada toimimaan oikeudenmukaisesti. Tulevalla vaalikaudella on tehtävä kilpailulain kokonaisuudistus. Vain siten saamme aikaan aidosti reilummat markkinat. Ovatko kaikki puolueet tässä mukana? Keskusta on yhteistyöhön valmis, Savola lupasi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS