Verkkouutiset

Kersti Kaljulaid.

Kersti Kaljulaid Ylelle: Venäjän koko hallinnon on vaihduttava

Viron ex-presidentin mukaan Vladimir Putinin syrjäyttäminen ei riitä.

Viron presidenttinä vuosina 2016–2021 toiminut Kersti Kaljulaid sanoo haastattelussaan Ylelle, ettei Eurooppa voi jatkaa suhteitaan nyky-Venäjään.

– Koko hallinnon on vaihduttava, ei vain [Vladimir] Putinin, Kersti Kaljulaid sanoo Ylelle.

Lisäksi Venäjän tulee tunnustaa toimensa ja sotarikoksensa, joihin syyllistyneet tulee saada vastuuseen. Samoin pitää selvittää tilanne Georgiassa ja Transnistriassa.

– Sitten voidaan alkaa miettiä, miten olla yhteistyössä demokraattisen Venäjän kanssa, joka on kehityksessä kaukana naapureistaan.

Kaljulaid korostaa, ettei Venäjän kanssa pidä tehdä samoja virheitä kuin aiemmin. Maata ei vaadittu käsittelemään esimerkiksi Baltian maiden neuvostomiehitystä ja Itä-Euroopan alistamista toisen maailmansodan jälkeen.

– Olisi pitänyt käydä läpi vuoden 1956 tapahtumat Unkarissa, vuoden 1968 Tšekkoslovakia, Kaljulaid huomauttaa.

– Mutta oli helpompaa jättää nämä asiat huomioimatta. Venäjä päästettiin vapaille markkinoille ja maahan syydettiin rahaa, mutta historiaa ei käsitelty.

Lisäksi länsi opetti Venäjälle, ettei se reagoi Venäjän aggressiivisuuteen, toteaa Kaljulaid. Jos oltaisiin reagoitu Venäjän hyökkäykseen Georgiaan vuonna 2008, ei Krimiä ehkä olisi miehitetty vuonna 2014 ja päädytty nykytilanteeseen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS