Verkkouutiset

Ukrainan kansalliskaartilaisia harjoituksessa Harkovassa. AFP / LEHTIKUVA / SERGEY BOBOK

Kenttäkomentaja varoittaa: Hyökkääjä muodostaa jo uutta kolonnaa pohjoisrajalla

Tilanteen sanotaan olevan vaarallinen, vaikka Venäjän eteneminen Harkovassa on hidastunut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän joukkojen etenemisvauhti Ukrainan Harkovan alueella on hidastunut. Hyökkäys alkoi toissa viikon perjantaina.

Ukrainan joukot pidättelevät venäläisiä tällä hetkellä kovan pommituksen kohteena olevassa Vovtšanskin kaupungissa ja lännempänä sijaitsevan Lyptsin kylän lähellä, kertoo The Economist.

Venäjän arvioidaan koonneen noin 48 000 sotilasta hyökkäystä varten. Sen ei uskota riittävän suurhyökkäykseen Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia Harkovaa vastaan.

Ukrainan paikallisten komentajien mukaan tilanne on kuitenkin vaarallinen, ja se voi muuttua nopeasti. Venäjän hyökkäyskolonnat pysäytettiin vasta sen jälkeen, kun useita kokeneita ukrainalaisia prikaateja siirrettiin alueelle torjuntatehtäviin.

Eräs nimettömänä esiintyvä komentaja toteaa, että (Venäjän presidentti Vladimir) ”Putin kokeilee varmasti onneaan avaamalla uuden hyökkäyksen muualla”.

Venäläisten kerrotaan jo muodostavan uutta hyökkäysjoukkoa pohjoisempana Sudžassa, joka rajoittuu Koillis-Ukrainassa sijaitsevaan Sumyn alueeseen.

Ukrainan joukot valmistautuvat myös toiseen iskuun Vovtšanskin itäpuolella sijaitsevassa Bilyi Kolodiazin kylässä. Taistelut ovat myös alkaneet uudelleen lähellä Kupjanskia, joka on rautateiden solmukohta.

Toistaiseksi on liian aikaista päätellä, mitkä ovat Venäjän operaation tavoitteet. Vladimir Putin väitti aiemmin toukokuussa, että hänen aikomuksenaan on luoda puskurivyöhyke Ukrainan ja venäläisen rajakaupungin Belgorodin välille eikä Harkovan kaupunkia uhata.

The Economistin mukaan ukrainalaisten käsiinsä saamat hyökkääjän suunnitelmat viittaavat siihen, että venäläiset tutkivat hyökkäyksillään mahdollisuutta Harkovan kaupungin osittaiseen saartamiseen ja Pechenihyn tekoaltaan itäpuolella sijaitsevien ukrainalaisjoukkojen painostamiseen. Operaatio oli tarkoitus toteuttaa 15.–16. toukokuuta, mutta sitä siirrettiin tuntemattomista syistä lähes viikolla eteenpäin.

Suunnitelmien mukaan venäläiset olivat tunnistaneet kaksi hyökkäyssuuntaa patoaltaan molemmin puolin. Tarkoituksena oli tuoda venäläisjoukot tykkitulietäisyydelle Harkovan kaupungista. Ukrainan 92. prikaati kuitenkin torjui hyökkääjän aikeet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)