Verkkouutiset

Nato-jäsenmaiden asevoimien johtoa kokouksessa tammikuussa. / NATO

Kenraali evp Jarmo Lindberg: Olemmeko valmiina, jos Turkki tarjoaa Nato-jäsenyyttä vain Suomelle?

Tarve nopeaan päätöksentekoon saattaa tulla Nato-prosessin, Ukrainan sodan tai kansainvälisen politiikan käänteiden kautta.

Kenraali evp. ja entinen puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg arvioi Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin tapahtuvan nopeimmillaan maaliskuussa eli ennen kuin Turkin parlamentti lähtee vaalitauolle.

Viime aikoina on keskusteltu tilanteesta, jossa Turkki olisi valmis hyväksymään Suomen, mutta ei Ruotsin jäsenhakemusta.

– Tärkeää olisi, että Turkki on ratifiointinsa tehnyt ennen Naton huippukokousta Vilnassa kesällä. Mikä on Suomen valmius, jos Turkki yllättäen tarjoaa jäsenyyttä vain Suomelle, Jarmo Lindberg kysyy Twitterissä.

Mahdollista F-16-hävittäjien myyntiä on käsitelty Yhdysvaltain ulkoministeriössä. Kymmenet senaattorit julkaisivat viime viikolla yhteisen kannanoton, jossa kehotettiin kytkemään hävittäjäkaupat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointiin.

Jarmo Lindberg toteaa Suomen etenevän parhaillaan osaksi Naton puolustussuunnitteluprosessia, joka toteutetaan neljä vuotta kestävissä suunnittelusykleissä. Puolustussuunnittelun sotilaalliset tavoitteet ovat jäsenmaita velvoittavia.

– Suunnittelu on nyt käynnissä, mutta Suomen ja Ruotsin kanssa sitovia päätöksiä ei voida tehdä ennen täysjäsenyyttä. Vielä ratifiointien viivästyminen ei ilmeisesti ole vaikuttanut aikatauluun, mutta jos ratifioinnit menevät yli tulevan huippukokouksen, on sekin riski olemassa, Lindberg toteaa.

Suomessa on pohdittu, tulisiko liittymisasiakirja Natoon hyväksyä varmuuden vuoksi ennen vaaleja pöytälaatikkoon päätöksenteon turvaamiseksi, vai jätetäänkö lain hyväksyminen seuraavalle eduskunnalle hyväksyttäväksi.

Vaalien jälkeen hallitus muuttuu toimitusministeriöksi, ja eduskuntaryhmät asettavat valiokuntiin tilapäiset henkilöt.

– Uuden eduskunnan päätöksenteossa tarvitaan myötävaikutusta valiokuntatyöskentelyssä. Keskeisissä valiokunnissa olevat edustajat ovat merkittävässä asemassa, evp-kenraali huomauttaa.

Hänen mukaansa Suomella pitää olla toimiva valmistelu- ja päätöksentekojärjestelmä tänä keväänä ja ensi kesänä.

– Tarve nopeaan päätöksentekoon saattaa tulla Nato-prosessin, Ukrainan sodan tai kansainvälisen politiikan käänteiden kautta, Jarmo Lindberg sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS