Verkkouutiset

RAPTOR-sali HUSin uudessa Siltasairaalassa Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Karu kaavio sote-kustannuksista – ”pakko hillitä, ettei koko Suomi-laiva uppoa”

Ville Valkonen huomauttaa, että kustannusten kasvua on mahdollista lieventää.

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkosen Twitteriin jakama kaavio osoittaa, kuinka hyvinvointialueiden kustannukset kehittyvät 2020-luvulla. Tänä vuonna noin 22,5 miljardin luokkaa olevan rahoituksen ennustetaan kasvavan vuosikymmenen loppuun mennessä lähes 30 miljardiin euroon.

Kasvua kustannuksiin tulisi ennusteen mukaan siis lähes kolmannes.

Käsi ylös, ketkä pitävät tätä sote-kustannusten kehitystä mahdollisena? Jo hurjasti velkaantuneelle ja alijäämäiselle valtiollemme, Valkonen kysyy twiitissään.

Valkosen mukaan kustannuskehityksen hillitseminen on nyt välttämätöntä.

– Hillintä välttämätöntä, ettei nousu vedä koko Suomi-laivaa pohjaan.

Hän huomauttaa yli 74-vuotiaiden määrän kasvavan vuosikymmenen loppuun mennessä 40 prosentilla yhteensä noin 787 000:een  Henkilöstö- ja työtuntipula sen sijaan ovat kriittisellä tasolla jo nyt, kokoomusedustaja huomauttaa.

Valkonen tarjoaa ongelmaan liudan ratkaisuja. Hän listaa twiitissään Suomen tarvitsevan runsaasti lisää painopistettä perustasolle, terveysteknologiaa, etäpalveluita, kansainvälistä rekrytointia ja läheisten ottamaa vastuuta ikäihmisistä.

Edustaja nostaa esimerkin vanhusten kuntoutuksesta. Viime vuonna osassa kunnista jopa 15 prosenttia yli 75-vuotiaista oli ympärivuorokautisen hoivan piirissä. Parhaimmissa vastaava prosentti oli noin viisi. Positiivisena mallina asiassa toimii Etelä-Karjalan hyvinvointialue.

Jos koko Suomi hoitaisi vanhuksensa kuten Etelä-Karjalan Eksote teki, niin vanhustenhoidossa säästettäisiin satoja miljoonia, hän huomauttaa.

Valkonen on aiemminkin pitänyt esillä sote-menojen huolestuttavaa kasvua. Hänen mukaansa hoidon vaikuttavuuden ja tehokkuuden parantaminen tuovat mahdollisuuksia niiden hillintään.

– Esimerkiksi hoitoketjujen parempi yhteensovittaminen (integraatio), kiinteistöjen tehokkaampi käyttö, parempi johtaminen ja henkilöstöhallinto, digitalisaatio ja ICT-kulujen järkevöittäminen, yksityisten palvelujen hyödyntäminen, hankintojen tehostaminen ja uudet toimintatavat tuovat tehokkuutta, hän kirjoitti Verkkouutisissa helmikuussa.

LUE MYÖS: https://www.verkkouutiset.fi/a/sote-menoja-miljardi-lisaa-joka-vuosi-rahoitus-ei-kesta/ (Verkkouutiset 23.2.2023)

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS