Verkkouutiset

Suljettu raja-asema. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kansanedustaja rajaturvallisuuslaista: Erittäin painavat ja hyväksyttävät tavoitteet

Timo Heinosen mukaan ei ole merkkejä, että Venäjän toiminta itärajalla olisi muuttumassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) muistuttaa Uuden Suomen Puheenvuoro -blogissaan Venäjän hybridihyökkäysten aiheuttamista uhkista Suomen itärajalla.

Venäjän hybridihyökkäys Suomen itärajalla alkoi viime syksynä, jonka seurauksena kaikki itärajan rajanylityspaikat suljettiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Poikkeuksellisella toimella onnistuttiin pysäyttämään Venäjän aggressiot raja-alueella, mutta mitkään merkit eivät kerro siitä, että Venäjän ja sen viranomaisten toiminta itärajamme läheisyydessä olisi muuttunut tai saatikka normalisoitunut, Heinonen toteaa.

Hallitus alkoi valmistella toimia varmistaakseen, että Suomella on keinoja torjua välineellistettyä maahantuloa ja varautua sen vakavimpiin tilanteisiin. Hallituksen esitys laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi annettiin eduskunnalle 21. toukokuuta.

– Lainvalmistelun aikana arvioitiin huolellisesti muut mahdolliset vaihtoehdot eikä muilla keinoilla pystyttäisi torjumaan tehokkaasti tällaisia Venäjän aggressioita. Esitystä voidaan pitää rajattuna poikkeuksena perustuslaista ja tavoitteemme on, että se saadaan voimaan mahdollisimman pian, Heinonen sanoo.

Lakiesityksessä määritellään edellytykset, joiden vallitessa kansainvälisen suojelun hakemusten vastaanottamista voidaan rajoittaa. Heinonen painottaa, että laki tulisi käyttöön vain erityisen poikkeuksellisista ja pakottavista syistä, kun on perusteltu epäily hybridihyökkäyksestä, joka vaarantaa kansallisen turvallisuuden.

Heinonen korostaa, että kyse on turvallisuuspolitiikasta, ei turvapaikkapolitiikasta. Marraskuussa sisäministeriö totesi, että maahan saapuvien joukossa voi olla sisäistä turvallisuutta vaarantavia henkilöitä, kuten rikoksiin syyllistyneitä ja siviileiksi tekeytyneitä sotilaita.

Heinonen muistuttaa, että laki voisi mahdollistaa normaalin rajaliikenteen, kuten sukulaisvierailut, itärajalla.

– Toki tämänkin ratkaisun toimivuus ja käyttöönotto on yksin venäläisviranomaisten käsissä. Raja pysyy kiinni, jos Venäjän toiminta niin edellyttää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)