Kokoomuksen kansanedustaja Atte Kalevan mielestä Suomen pitää reagoida Venäjän laajentumispolitiikkaan liittymällä Naton jäseneksi. Hänen mielestään Suomessa pitäisi käydä avointa keskustelua Nato-jäsenyydestä.
– Suomessa on perinteisesti vältelty avointa keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Suomettuneisuuden ajan hengessä vältellään edelleen puhumista #NATO sta. Tilalle tarjotaan jo liturgiaksi vakiintunutta virallista puheenpartta ’Nato-optiosta’, Kaleva toteaa Twitterissä.
Syksyllä käytiin vilkasta keskustelua Nato-optiosta, kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vieraili Suomessa mukanaan Nato-maiden suurlähettiläistä koostuva Pohjois-Atlantin neuvosto. Samaan aikaan Venäjän retoriikka ja toimet Ukrainaa ja Natoa kohtaa ovat tiukentuneet.
Venäjä julkaisi joulukuun puolivälissä sopimusluonnoksia, joissa se esittää uusia turvallisuustakuita Yhdysvalloille ja sotilasliitto Natolle. Venäjä haluaa, ettei Nato laajene itään ja ettei Ukrainaa oteta sotilasliiton jäseneksi. Lisäksi se haluaa rajoituksia aseistukseen, jota Natolla on Itä-Euroopassa. Venäjä on samaan aikaan keskittänyt vahvoja sotavoimia Ukrainan vastaiselle rajalleen.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja totesi jouluaattona, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon johtaisi vakaviin sotilaallisiin ja poliittisiin seurauksiin, jotka vaatisivat Venäjältä asianmukaisia vastatoimia.
Kaleva pohtii, mikä olisi Nato-optiota toistelevien tahojen mielestä sellainen tilanne, jossa Suomi käyttäisi tämän option.
– Tapahtuisiko se silloin, jos Venäjä hyökkää naapurimaahansa? (Georgia, Ukraina) Vai silloin, jos Venäjä miehittää osan naapurimaastaan ja liittää sen laittomasti itseensä? (Krim).
– Vai kenties siinä vaiheessa, jos Venäjä ryhtyy sotilaallisesti uhkailemalla puuttumaan suvereenien naapurimaidensa ulko- ja turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin muodostaakseen niistä uuden etupiirin itselleen? (Suomi, Ruotsi, Ukraina jne).
Kalevan mukaan nämä skenaariot eivät ilmeisesti vielä johda option käyttämiseen, sillä ne kaikki ovat jo tapahtuneet.
– Näyttääkin siltä, että option kanssa jahkaillaan niin pitkään, että tunnuksettomat vihreät miehet ovat jo maassa. Siinä vaiheessa tosin on liian myöhäistä.
– Totuus on se, ettei mitään Nato-optiota ole. Nato on puolustusliitto, jonka jäseniä joko ollaan tai ei olla. Kollektiivisen puolustuksen turvatakuut koskevat vain jäseniä, kuten pääsihteeri Stoltenberg teki täysin selväksi, Kaleva toteaa.
Kalevan mielestä nyt olisi vihdoin aika tunnustaa tosiasiat ja reagoida Venäjän aggressiiviseen ja imperialistiseen laajentumispolitiikkaan ainoalla järkevällä ja maamme turvallisuuden takaavalla tavalla:
– Suomen pitää liittyä Naton jäseneksi.
Suomessa on perinteisesti vältelty avointa keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Suomettuneisuuden ajan hengessä vältellään edelleen puhumista #NATO sta. Tilalle tarjotaan jo liturgiaksi vakiintunutta virallista puheenpartta ’Nato-optiosta’.
1/7— Atte Kaleva (@AtteKaleva) December 29, 2021
Tapahtuisiko se silloin, jos Venäjä hyökkää naapurimaahansa? (Georgia, Ukraina)
Vai silloin, jos Venäjä miehittää osan naapurimaastaan ja liittää sen laittomasti itseensä? (Krim)
3/7— Atte Kaleva (@AtteKaleva) December 29, 2021
Ilmeisesti nämä skenaariot eivät vielä johda option käyttämiseen, sillä ne kaikki ovat jo tapahtuneet. Näyttääkin siltä, että option kanssa jahkaillaan niin pitkään, että tunnuksettomat vihreät miehet ovat jo maassa. Siinä vaiheessa tosin on liian myöhäistä.
5/7— Atte Kaleva (@AtteKaleva) December 29, 2021
Olisiko jo vihdoin aika tunnustaa tosiasiat ja reagoida Venäjän aggressiiviseen ja imperialistiseen laajentumispolitiikkaan ainoalla järkevällä ja maamme turvallisuuden takaavalla tavalla?
Suomen pitää liittyä Naton jäseneksi.
7/7— Atte Kaleva (@AtteKaleva) December 29, 2021