Verkkouutiset

Vuorovastaava kävelee sairaalan käytävällä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Oulun yliopistollisessa sairaalassa Oulussa 31. maaliskuuta 2022., LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Kansanedustaja kaksinkertaistaisi Kela-korvaukset

Leikkausten sijaan Pia Kauma korottaisi terveydenhuollon korvauksia.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on suunnittelemassa 64 miljoonan euron leikkausta yksityisen tutkimuksen ja hoidon kustannuksien korvauksista. Esitetty leikkaus käytännössä lakkauttaisi monelle tärkeän kelakorvausjärjestelmän, jossa on mahdollista hakea osittaista korvausta yksityislääkärin määräämien tutkimusten ja hoitojen kustannuksista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen Pia Kauman mukaan hallituksen esitys on järjetön erityisesti nyt, kun julkinen terveydenhuolto kärsii edelleen koronan aiheuttamasta hoitovelasta sekä mittavasta hoitajapulasta.

– Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ongelmat ovat niin suuria, että ne jopa vaarantavat potilasturvallisuuden. Hallituksen ajama leikkaus romuttaisi kelakorvausjärjestelmän lopullisesti ja ajaisi aiemmin yksityisellä puolella käyneitä potilaita julkiselle puolelle. Jos julkinen terveydenhuolto ei selviä edes nykyisistä velvoitteistaan, niin eihän oikea ratkaisu voi olla lisätä julkisen sektorin potilasmääriä, Pia Kauma sanoo tiedotteessa.

Hoitojonojen purku vaatii useita toimia sekä julkisen että yksityisen sektorin yhteistyötä.

– Sillä ei ole lähtökohtaisesti väliä, tuottaako hoidon julkinen vai yksityinen toimija, vaan tärkeintä on, että hoito on mahdollisimman laadukasta ja että siihen pääsee nopeasti. Esimakua hoidon laiminlyönnin vaikutuksista näemme suun terveydenhuollon puolella, jossa koronan vuoksi peruuntuneet hammashoidot ovat vieneet ihmisiä jopa teho-osastoille, Kauma jatkaa.

Yksityislääkärin tekemän hammashoidon kuluista korvataan tällä hetkellä noin 14 prosenttia. Hammashoidon kuluista vastaava osuus on noin 13 prosenttia.

Kauma haluaisi, että korvausmäärät olisivat kaksinkertaisia.

– Näemme hammashoidossa, mitä hoitoon pääsyn viivästyminen voi pahimmillaan tarkoittaa. En voi käsittää, miksi hallitus haluaa tietoisesti lisätä hoitojonoja marginaalisen säästön toivossa, joka saattaa tulevaisuudessa osoittautua hyvinkin kalliiksi leikkaukseksi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)