Verkkouutiset

DNA-näytteitä biopankin tiloissa Biomedicumissa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kansanedustaja haluaa poliisille nykyistä laajemman pääsyn dna-tietoihin

Timo Heinosen mukaan sukututkimukseen perustuvat rekisterit voisi avata rikostutkinnalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) on tehnyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle siitä, voisiko Suomessa sallia genealogisten dna-tutkimusten ja dna-fenotyypin hyödyntäminen rikostutkinnassa.

– Viime vuosina Yhdysvalloissa on tehty merkittäviä läpimurtoja rikostutkinnassa hyödyntämällä genealogiaan eli sukututkimukseen perustuvaa dna-tutkimusta. Näissä tutkimuksissa käytetään sukututkimusyhteisöjen dna-tietoja rikostapauksien selvittämiseen, erityisesti vanhojen selvittämättömien tapausten osalta, Heinonen kirjoittaa kirjallisessa kysymyksessään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suomalaiset viranomaiset eivät Heinosen mukaan saa ladata rikoksesta epäillyn dna-tunnistetta yhteisöpalveluihin ja selvittää sitä kautta epäillyn lähiomaisia tai sukulaisia.

– Tämä käytäntö on estänyt potentiaalisesti ratkaisevien johtolankojen hyödyntämisen.

Heinonen kirjoittaa, että genealogisten dna-tutkimusten salliminen rikostutkinnassa voisi merkittävästi parantaa rikosten selvittämisprosenttia.

– Suomessa viranomaisten tulisi saada oikeus käyttää yhteisöpalveluiden dna-tietoja rikostutkinnassa tiukasti säädellyissä puitteissa. Tämä voisi mahdollistaa esimerkiksi epäiltyjen lähiomaisten tai serkkujen löytämisen, mikä voisi olla ratkaisevaa rikostutkinnan etenemisessä, hän toteaa.

Heinonen laajentaisi myös dna-tutkinnan menetelmiä fenotyypin eli ominaispiirteiden määritykseen. Rikospaikalta löytyvästä fenotyypistä voisi päätellä esimerkiksi rikoksesta epäillyn veriryhmän, sukupuolen, etnisen taustan ja kasvonpiirteet.

– Dna-fenotyypin käyttö voisi tuoda merkittävää lisäarvoa rikostutkintaan, erityisesti globaalissa maailmassa, jossa ihmisten liikkuvuus on suurta, Heinonen perustelee.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)