Verkkouutiset

Iso-Britannian pääministeri Rishi Sunak 22.5.2024 pitämässään lehdistötilaisuudessa. Tilaisuudessa Sunak ilmoitti rankkasateen keskellä järjestävänsä ennenaikaiset vaalit 4. heinäkuuta. LEHTIKUVA / HENRY NICHOLLS

Kannatus romahtaa: Britannian valtapuoluetta uhkaa silmiä kirvelevä tappio

Kyselyiden mukaan vaalitulos voi olla konservatiiveille historian huonoin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian valtapuoluetta konservatiiveja voi odottaa täydellinen romahdus heinäkuun 4. päivänä pidettävissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, kertoo The Telegraph.

Tuoreiden galluptuloksien mukaan konservatiivipuolueen kannatus on jatkanut putoamistaan, ja puolue voikin olla matkalla pahinta vaalitappiota sen lähes kaksisataavuotisessa historiassa. Jo aiemmat kyselytulokset ovat vihjanneet puolueen olevan mahdollisesti häviämässä jopa 300 paikkaa Britannian parlamentin 650-paikkaisessa alahuoneessa.

Viime vaaleissa puolue sai alahuoneeseen 365 paikkaa.

Tilanne yli sadassa vaalipiirissä on niin tiukka, että pienikin nousu konservatiivien kannatuksessa voisi nostaa merkittävästi puolueen saamaa paikkamäärää. Telegraphin kyselyiden perusteella nousu kannatusalhosta näyttää kuitenkin melko epätodennäköiseltä.

Kyselyiden perusteella suurin vaalien voittaja olisi Keir Starmerin luotsaama työväenpuolue, joka 42 prosentin kannatuksella voisi saada jopa 516 paikkaa.

Konservatiivien ääniä ovat ovat syöneet yhdeksän prosentin kannatusta nauttivat liberaalidemokraatit, sekä erityisesti euroskeptikko Nigel Faragen perustama Reform UK -puolue, jonka kannatus on kasvanut 16 prosenttiin.

Gallupien perusteella viisikymmentä paikkaa saavat liberaalidemokraatit verottavatkin erityisesti konservatiivien talousliberaalia siipeä. Reform UK vetoaa taas konservatiivien äänestäjiin, jotka tuntevat itsensä petetyksi Britannian EU-erosta ja olisivat toivoneet kovempaa linjaa neuvotteluissa unionin kanssa.

Vaikka Faragen puolue ei näyttäisi olevan saamassa tällä hetkellä yhtään paikkaa alahuoneessa, on se kuitenkin tärkeä toimija vaaleissa, sen heikentäen merkittävästi konservatiivien asemaa juuri puolueen kannatuksen ydinalueilla.

Britannian käyttämä enemmistövaalitapa suosiikin voimakkaasti suuria puolueita. Aiemmin järjestelmä on suosinut merkittävästi juuri konservatiiveja, mahdollistaen puolueen nousun edellisissä vaaleissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)