Verkkouutiset

Nikolai Patrušev ja Vladimir Putin kättelevät vuonna 2015. Miehet ovat olleet erottamattomia 2000-luvun alusta lähtien. www.kremlin.ru

”Kaistapäisiä puheita” – Tällainen mies neuvoo Vladimir Putinia

Presidentin keskeisen luottomiehen puheet ovat tutkijan mukaan jopa hulluja.  
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev antoi toukokuun alussa venäläislehti Izvestijalle laajan haastattelun, jossa hän vakuutteli Ukrainan vastaisen ”sotilaallisen erikoisoperaation” oikeutusta.

Haastattelussa Patrušev muun muassa väitti, että Naton laajentuminen ja lännen Ukrainalle antama tuki perustuvat brittiläisen Sir Halford Mackinderin vuonna 1904 esittämään teoriaan geopoliittisesta ”sydänmaasta”. Mackinderin mielestä se, joka hallitsee suunnilleen nykyisen Ukrainan ja Valko-Venäjän alueita sekä nykyisen Venäjän tiettyjä läntisiä osia, hallitsee myös Euraasiaa ja siten koko maailmaa.

Hänen ajatuksensa edustivat Centre for Defence Strategies -ajatushautomon tutkija Richard Cashmanin mukaan aikakautensa imperialistista ajattelua, ja ne olisi parasta jättää omaan arvoonsa.

Turvallisuuspalvelu FSB:tä aiemmin johtaneen Patruševin puheenvuoroihin on Cashmanin mielestä kuitenkin syytä kiinnittää huomiota, koska tämä on yksi nyky-Venäjän vaikutusvaltaisimmista henkilöistä – kenties vaikutusvaltaisin heti Vladimir Putinin jälkeen.

– Patrušev edistää salaliittolähtöistä maailmankuvaa, joka on nyky-Venäjällä aivan liian yleinen. Todellisuudessa vahva kansainvälinen tuki Ukrainalle ei ole seurausta vanhentuneista geopoliittisista dogmeista eikä Venäjän vastaisesta agendasta, vaan periaatteellisesta ja realistisesta arviosta siitä, että demokraattiset, oikeusvaltioperiaatteeseen perustuvat yhteiskunnat kaikkialla maailmassa olisivat vaarassa, jos Venäjä voittaisi hyökkäyssotansa, Cashman sanoo Atlantic Councilin julkaisemassa artikkelissa.

Pelon ja vihan tausta

Tosiasiassa Ukrainaa ei Cashmanin mukaan tueta niinkään maantieteellisen sijaintinsa vuoksi, vaan pikemminkin siksi, että ukrainalaiset puolustavat urheasti oikeaksi kokemiaan vapauksia ja oikeuksia.

– Patruševin haastattelu sisälsi useita muitakin omalaatuisia ja osin kaistapäisiä väitteitä, jotka kaikkien Venäjän kanssa tekemisissä olevien maiden olisi hyvä ottaa huomioon päättäessään, miten ne kalibroivat suhteitaan Venäjään ja Ukrainaan. Vaikka hänen väitteensä saattavat usein vaikuttaa absurdeilta, Venäjän muut johtohenkilöt toistavat säännöllisesti samankaltaisia teesejä puhuessaan kotimaiselle ja kansainväliselle yleisölle, hän toteaa.

– Laajapohjaisessa tuessa Ukrainalle ja sen euroatlanttiselle integraatiolle on kyse paljon enemmän aatteista ja arvoista kuin 1900-luvun alun geopoliittisista abstraktioista tai muista hämäristä teorioista. Juuri se, että Ukraina edustaa ja puolustaa keskeisiä demokraattisia periaatteita, onkin Kremlin kokeman pelon ja vihan ytimessä.

LUE MYÖS:
Mitä ihmettä Vladimir Putinin lähimmälle miehelle tapahtui? ”Hän on tullut hulluksi”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)