Verkkouutiset

Rantaan rajoittuvien rakennettujen lomakiinteistöjen kauppojen määrät yleis- ja ranta-asemakaava-alueilla laskivat edelleen viime vuonna 16,3 prosenttia koko Suomen alueella. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Kaikkien kiinteistötyyppien kauppamäärät laskivat

Asuntoihin ja lomakiinteistöihin käytetty rahamäärä laski 21 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maanmittauslaitoksen mukaan vuonna 2023 tehtiin 55 700 kiinteistökauppaa. Se on 11,6 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.

Kauppoihin käytetty rahamäärä laski 25,6 prosenttia 7,4 miljardiin euroon edellisen vuoden 9,9 miljardista eurosta.

Asuntoihin ja lomakiinteistöihin käytetty rahamäärä laski 21 prosenttia, mutta sen sijaan maa- ja metsätalouden tilojen hankinnan rahamäärä laski ainoastaan 8,3 prosenttia.

– Varainsiirtoveron muutosten tahdittamana joulukuussa saavutettiin merkittävästi enemmän kauppoja kuin edellisvuoden joulukuussa. Koko vuoden kauppamäärät olivat 1990-luvun tasolla. Merkille pantavaa on kuitenkin kiinteistökauppoihin käytetyn rahamäärän putoaminen yli neljänneksellä vuoteen 2022 verrattuna, kertoo kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava rekisteripäällikkö Saara Saari Maanmittauslaitokselta.

Omakotitalojen hintataso putosi 11,8 prosenttia

Omakotitalokauppojen määrä asemakaava-alueella väheni merkittävästi vuonna 2023, kun edustavia kauppoja tehtiin 6 970 kappaletta. Määrät tippuivat 20,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Kauppamäärät laskivat alkuvuoden 2023, mutta loppuvuoden viimeisellä neljänneksen nähtiin piristymistä kauppamäärissä. Hintataso putosi 11,8 prosenttia.

Haja-asutusalueilla omakotitalojen kauppamäärien lasku oli maltillisempaa ja oli 13,7 prosenttia, mutta hintataso tippui 16,8 prosenttia. Alueellisia ja kuntakohtaisia eroja kauppamäärien ja hintojen muutoksissa on merkittävästi.

Suomen kalleimmat omakotitalokaupat tehtiin viime vuonna Kauniaisissa. Siellä tehtiin vain kolme edustavaa omakotitalokauppaa ja niiden mediaanihinta oli 980 000 euroa.

Espoossa tehtiin kauppoja lukumääräisesti 18,2 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna ja vuoden 2023 kiinteistökauppojen mediaanihinta oli 514 500 euroa. Mediaanihinta laski 11,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Maanmittauslaitoksen kauppatilasto kattaa vain omalla tontilla olevat kiinteistöt eikä siten kiinteistö- tai asunto-osakkeita eikä vuokratontilla olevia omakotitaloja.

Lomakiinteistöjen kaupat laskivat 15,6 prosenttia

Lomakiinteistöjen kauppa hiljeni jo vuonna 2022 merkittävästi, peräti 27,8 prosenttia. Rantaan rajoittuvien rakennettujen lomakiinteistöjen kauppojen määrät yleis- ja ranta-asemakaava-alueilla laskivat edelleen viime vuonna 16,3 prosenttia koko Suomen alueella.

Yleis- ja ranta-asemakaava-alueiden rantaan rajoittuvien vapaa-ajanasuntojen keskihinta laski 5,3 prosenttia ollen 90 000 euroa. Haja-asutusalueella rantaan rajoittuvilla kohteilla muutos kauppamäärissä oli 6,1 prosenttia ja keskihinnan ollessa 70 000 euroa. Nousua edellisvuodesta oli 7,1 prosenttia.

Rakentamattomien lomakiinteistöjen kauppamäärä laski 21,5 prosenttia ja niitä tehtiin 1 112 kappaletta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)