Verkkouutiset

Kiinalaiset puolueaktiivit juhlivat Stalinin 70-vuotispäivää vuonna 1949. Wikimedia Commons Unknown

”Kaikki merkit viittaavat Josif Stalinin sortokeinojen paluuseen”

Sotateollisuudelta puuttuu venäläisviranomaisten mukaan jopa 400000 työntekijää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainaa vastaan käytävä hyökkäyssota on luonut nimekkäiden tutkijoiden ja toimittajien Irina Boroganin ja Andrei Soldatovin mukaan akuutin työvoimapulan Venäjän sotateollisuussektorille. Koska niin paljon työntekijöitä on mobilisoitu sotaan ja rintamatappioiden arvioidaan nousseen jo yli 100 000:een, Venäjän viranomaiset ovat kääntäneet katseensa perinteiseen halvan työvoiman lähteeseen eli vankiloihin.

– Vangit ovat harvoin olleet yhtä kysyttyjä Venäjällä ainakaan Josif Stalinin aikojen jälkeen. Kremlin valtuuttama pahamaineinen Wagner-yksityisarmeija on jo värvännyt tuomittuja rikollisia tarjoamalla vapaudu vankilasta -kortin niille, jotka säilyvät puolen vuoden ajan hengissä Ukrainan rintamalla, Center for European Policy Analysis -ajatushautomon puitteissa toimivat Borogan ja Soldatov sanovat artikkelissaan.

Ne, jotka eivät tartu Wagnerin tarjoukseen, ohjataan heidän mukaansa nyt panssarivaunujen ja muiden aseiden valmistukseen, koska lisätyövoiman tarvetta ei ilmeisesti kyetä muulla tavoin tyydyttämään.

– Ei liene salaisuus, että maassa on ollut jo pitkään pulaa lukkosepistä, hitsaajista ja sorvaajista. Nyt Venäjällä ei ole tarpeeksi työntekijöitä valmistamaan ohjuksia ja panssarivaunuja Vladimir Putinin sotaan Ukrainaa vastaan.

Venäjän hallinnon mukaan sotateollisuuskompleksin työvoimapula nousee pian 400 000 henkilöön, joista 120 000 pitäisi olla korkeasti koulutettuja ammattilaisia, Borogan ja Soldatov kertovat.

Koska Putinin suunnitelma lyhyestä ja voittoisasta sotaretkestä on selvästi epäonnistunut, Venäjä valmistautuu pitkään ja tuhoisaan sotaan Ukrainaa vastaan. Siksi sen on sopeutettava taloutensa uusiin olosuhteisiin ja lisättävä asetuotantoa.

– Aluksi tehtaat yrittivät korvata vajetta poimimalla henkilöstöä yksityisestä teollisuudesta – mobilisoinnin jälkeen sotateollisuus voi tarjota suojan mobilisoinnilta – ja eläkeläisistä. Kurgan-tehdas, johtava panssaroitujen miehistönkuljetusvaunujen valmistaja, lupasi jopa tarjota asunnot ja taata perheenjäsenten työllistymisen. Edes se ei ratkaissut ongelmaa: pelkästään syyskuussa, jolloin liikekannallepano alkoi, sotateollisuuden työvoimapula kasvoi seitsemän prosenttia. Näin ollen vankien tarve kasvoi, he sanovat.

– Perinne vankityövoiman hyödyntämisestä valtion tarpeiden tyydyttämiseen sai alkunsa Josif Stalinin aikana, jolloin miljoonia vankeja käytettiin epäinhimillisistä oloistaan tunnetuilla Gulag-työleireillä armotta teiden ja tehtaiden rakentamiseen, kanavien kaivamiseen ja mineraalien louhintaan, he toteavat.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että Putinin Venäjä, jota vertaukset veriseen neuvostomenneisyyteen eivät ole koskaan pidätelleet, aikoo penkoa yhä syvemmältä ottaakseen jälleen käyttöön Stalinin sortokeinoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)