Verkkouutiset

Kokoomus kirjaisi velkakaton lakiin. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Kai Mykkänen: Kelpaako velkakatto muille puolueille?

Valtiovarainministeriön mukaan ehdotus on tutkimisen arvoinen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on jakanut Twitterissä Demokraatin uutisen kokoomuksen ehdotuksesta kirjata velkakatto lakiin. Jutussa valtiovarainministeriön (VM) budjettipäällikkö Mika Niemelä kertoo pitävänsä avausta mielenkiintoisena.

– Kyllä me sitä pidämme tutkimisen arvoisena asiana ehdottomasti. Ei missään nimessä suljeta pois sitä vaihtoehtoa, että tällainen lakiin kirjattu katto rakennettaisiin, Niemelä sanoo Demokraatille.

Kai Mykkänen esittää muille puolueille kysymyksen tviitissään.

– VM pitää esittämäämme velkakaton lakiin kirjaamista tutkimisen arvoisena. Pitävätkö muut puolueet? Tästä sietäisi keskustella nyt, kun istuva hallitus on toistuvasti sopimusvaraiset kehykset rikkonut ja monen mielestä ne menettäneet uskottavuutensa, hän tviittaa.

Kai Mykkänen on perustellut velkakaton kirjaamista lakiin sillä, että Suomessa hänen mukaansa on palattava vastuulliseen taloudenpitoon. Vain vahva julkinen talous voi Mykkäsen mukaan pelastaa hyvinvointiyhteiskunnan.

Kokoomusedustaja kertoi, että esimerkiksi Saksassa valtion velkakatto on kirjattu maan perustuslakiin.

– Suomen tapa hoitaa velkavastuu vain poliittisena sopimuksena, on osoittautunut liian huteraksi turvasi tuleville sukupolville. Tulevaisuudessakin hallitusvastuuseen voi päätyä (Sanna) Marinin (sd.) hallituksen kaltainen velasta piittaamaton kokoonpano. Velkavastuun kirjaaminen lakiin vahvistaa tavoitteeseen sitoutumista. Lisäksi tulee velvoittaa hallitusta tekemään korjaavia toimia, jos tavoitteessa ei pysytä, Mykkänen kirjoitti.

– Lakiin kirjattava velkasääntö ei toki saa olla liian kaavamainen ja sen tulee kestää aikaa. Silti edellä kuvattu Suomen tulevaisuus on niin vaarallinen, että ehdotamme seuraavan hallituksen työlistalle tolkkua taloudenpitoon tuovan velkasäännön kirjaamista lakiin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS