Verkkouutiset

Uniperin pääkonttori Saksan Düsseldorfissa. AFP / LEHTIKUVA / INA FASSBENDER

Kai Mykkänen HS:lle: Saksaa syytettävä EU-säännön rikkomisesta

Kokoomuksen ryhmäjohtaja uskoo EU-kortin vaikuttavan Saksaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaatii Helsingin Sanomien haastattelussa pääministeri Sanna Marinia (sd.) vetoamaan EU-maiden hyväksymään Euroopan energiaperuskirjaan ja kilpailusääntöihin Uniper-kysymyksessä.

Mykkäsen mukaan tämä on pääministerin tehtävä, ei omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.).

– Marinin pitäisi ostaa lentolippu Berliiniin ja mennä neuvottelemaan Uniperista. Hänen pitää ottaa yhteys EU:hun ja kysyä, onko sisämarkkinoiden investointisuojapaperit revitty, kun Saksa voi olla niitä toteuttamatta.

Energiaperuskirjan sääntöjen mukaan valtioiden välisiä riitoja ratkaistaan diplomaattisten kanavien ja tapauskohtaisesti tuomioistuinten kautta.

Epäilyksen siitä, että kilpailusääntöjä rikotaan, voi viedä EU:n tuomioistuimeen. Se käsittelee komission tai jäsenvaltion jotain toista jäsenvaltiota vastaan nostamat kanteet siitä, ettei valtio ole noudattanut jäsenyysvelvoitettaan.

– Totta kai se olisi vuosien prosessi, mutta näin luotaisiin painetta, että Saksan kannattaa etsiä reilumpi ratkaisu Suomen kanssa. Ei kai Saksa halua saada tuomiota siitä, että se toimii markkinatalouden vastaisesti, Mykkänen toteaa.

– En tietenkään väitä, että tämä olisi yhdellä tekstiviestillä käännettävissä toiseen asentoon, mutta minusta on väärin, että tässä peruskysymyksessä luovutettiin taistelutta. Uskon, että Saksalla olisi ollut enemmän halukkuutta kompromissin hakemiseen, jos heillä olisi pelko, että heidän toimiaan pidetään EU:n sääntöjen vastaisina, Mykkänen toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS