Verkkouutiset

Venäjän D-20-haupitsi tuhottiin rintaman tuntumassa. / mil.gov.ua

Käänne rintamalla? Kreml avasi oven tuhoisille vastaiskuille

Professorin mukaan Vladimir Putin saattoi tehdä kohtalokkaan virheen hyökkäämällä uudelleen Harkovan alueelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toukokuun puolivälissä aloitettu Venäjän uusi operaatio Harkovan alueella vaikuttaa hyytyneen parissa viikossa. Joukkojen kerrotaan kärsineen mittavia tappioita ja joutuneen vetäytymään Vovtshanskin rajakaupungin eteläosista.

Käänteen taustalla on osaltaan Yhdysvaltain aseavun jatkuminen kongressin päätettyä vihdoin asiasta huhtikuussa. Osa asiantuntijoista uskoo Kremlin aikaistaneen tämän vuoksi Harkovan hyökkäystä, vaikka rajan taakse oli ehditty koota vain noin puolet ”pohjoiselle ryhmittymälle” suunnitelluista joukoista.

Professori Scott Lucas huomauttaa Vladimir Putinin maksaneen kovan hinnan uudesta hyökkäyksestä, sillä sen seurauksena Ukrainalle annettiin lupa iskeä länsimaisilla aseilla Venäjän alueelle. Taustalla oli havainto siitä, että Venäjä oli pystynyt kokoamaan joukkonsa rajan toiselle puolelle ilman uhkaa vastaiskuista.

– Putin ymmärtää, että Harkovan hyökkäys voi olla vaikeuksissa, minkä lisäksi hän on avannut Venäjän alttiiksi hyökkäyksille pitkällä tähtäimellä. Hänen on pakko hätäisesti yrittää pelotella länttä jollakin tavalla, Scott Lucas sanoo Times Radion haastattelussa.

Kongressin päätöksen jälkeen Yhdysvallat on julkistanut jo useita apupaketteja, joihin on sisältynyt panssarintorjuntaohjuksia, tykistöammuksia, Himars-täsmäraketteja ja muuta kalustoa. Näiden ohella pitkän kantaman iskuja voidaan tehdä ATACMS-ohjuksilla sekä Britannian ja Ranskan toimittamilla Storm Shadow/Scalp-risteilyohjuksilla.

Presidentti Joe Biden painotti Yhdysvaltain sitoutumista Ukrainan tukemiseen Normandian maihinnousun juhlallisuuksissa Ranskassa. Myös esimerkiksi Ranskasta on lisätty painetta Venäjälle vihjaamalla Nato-joukkojen lähettämisestä puolustajan tueksi.

Scott Lucasin mukaan Harkovan hyökkäys toukokuussa oli Putinin osalta samankaltaista uhkapeliä kuin sodan alussa. Hän varoittaa uskomasta Kremlistä kuultua retoriikkaa siitä, että maa olisi oikeasti valmis neuvotteluihin.

– Niin kauan kuin Vladimir Putin on vallassa, olemme käytännössä sotatilassa, vaikka emme ole suoraan osallisia omilla asevoimillamme, Lucas sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)