Verkkouutiset

Kansainvälinen Northern Forest 23 -taisteluharjoitus Rovaniemellä 30. toukokuuta. LEHTIKUVA / JOUNI PORSANGER

Jarno Limnéll: Nämä ovat DCA-sopimuksen edut Suomelle

Kansanedustajan mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyösopimus on henkivakuutuksemme kolmas lenkki.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Itänaapurin toimet ovat heikentäneet Suomen ja koko Euroopan turvallisuutta. Jännitteet ovat lisääntyneet, ja ne vaikuttavat merkittävästi muun muassa turvallisuuteen, talouteen ja huoltovarmuuteen myös Suomessa, kokoomuksen kansanedustaja ja työelämäprofessori Jarno Limnéll kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan.

Limnéll pitää Yhdysvaltoja yhtenä Suomen keskeisimmistä kumppaneista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Suomen ja Yhdysvaltojen välinen turvallisuus- ja puolustusyhteistyö on yhteisille tarpeille ja tavoitteille perustuvaa pitkän linjan yhteistyötä, jota on tehty puolustushallintojen välillä ja laajemminkin, hän sanoo.

Limnéll uskoo Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyösopimus DCA:n olevan kolmas lenkki Suomen henkivakuutuksessa, kun tärkein on – ja tulee olemaan –  kansallinen maanpuolustustahto ja uskottava sotilaallinen kyky puolustautua. Toisena lenkkinä hän pitää Suomen Nato-jäsenyyttä.

Kansanedustaja uskoo sopimuksen täydentävän Suomen Nato-jäsenyyttä ja syventävän kahdenvälistä yhteistyötä. Hän pitää sen tärkeimpänä tavoitteena pelotteen ja pidäkkeen vahvistamista Suomen alueella.

– Kahdenvälisellä yhteistyösopimuksella täydennetään puolustusliiton jäsenyyttä ja konkreettisesti vahvistetaan kansallista turvallisuutta. Se mahdollistaa ketterän toiminnan mahdollisessa kriisitilanteessa. Sopimuksella halutaan myös mahdollistaa tiedustelutiedon parempi  liikkuminen, Limnéll kirjoittaa.

Hän lisää, että kahdenvälisissä sopimuksissa Suomi toimii ”määräävänä osapuolena”. Suomella on siis mahdollisuus neuvotella itselleen keskeisistä näkökulmista ja yksityiskohdista.

Norjalla on jo vastaava yhteistyösopimus Yhdysvaltojen kanssa. Myös Ruotsi ja Tanska neuvottelevat tahoillaan Suomen kanssa samankaltaisesta sopimuksesta.

Turvallisuusympäristön muuttuessa voimakkaasti, on varautuminen viisautta, Limnéll muistuttaa. Suomi kuuluu Naton jäsenmaana artikla 5:n turvatakuiden piiriin, mutta Limnéll uskoo, että turvaverkon kutomisen aikakausi ei kuitenkaan ole vielä päättymässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)