Verkkouutiset

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Jarno Limnell HS:lle: Ahvenanmaan demilitarisointi ei ole nykyaikaa

Asiantuntijan mukaan Suomella on edessään iso ajattelutavan muutos.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sunnuntaina eduskuntaan valitun kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnellin (kok.) mukaan Suomen pitää muuttua henkisesti Nato-jäsenyytensä myötä. Tähän muutokseen sisältyy hänen mukaansa myös keskustelu Ahvenanmaan asemasta.

– Ahvenanmaan tilanteen uudelleenarviointi tulee ennemmin tai myöhemmin esille, Limnell toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hänen mukaansa Suomella ei ole kiirettä saada Naton tukikohtaa tai kalustoa. Tulevaa hallitusta työllistävät todennäköisesti muut seikat. Lisäksi Suomen tulee jäsenyytensä myötä integroitua puolustusliiton rakenteisiin, puolustussuunnitteluun, virkamiestyöryhmiin sekä tilannekuvien jakamiseen.

– Edelleen on pidettävä erityisen hyvää huolta omasta puolustuskyvystä, ja tämän pitää olla tulevalla hallituskaudella kaiken keskiössä, asiantuntija sanoo ja lisää, että edessä on myös iso ajattelutavan muutos.

– Kolmas iso asia on juuri henkinen muutos, sillä liittoutumattomuuden aika on nyt takana. Meidän pitää jatkossa ajatella koko puolustusliiton tulevaisuutta oman kansallisen etumme lisäksi, ydinasepelotteineen kaikkineen, Limnell sanoo.

Vaikkei kysymys Ahvenanmaasta ole asiantuntijan mukaan kiireellisin mahdollinen, pitää keskusteluun olla valmius.

– Demilitarisoitu alue Suomen ja Ruotsin välillä ei ole enää nykyaikaa, vaan menneisyyden perintöä, asiantuntija toteaa.

Tulevan hallituksen tehtävänä on Jarno Limnellin mukaan määritellä, millainen Naton jäsenmaa Suomesta tulee. Limnellin mukaan Suomesta tekee esimerkillisen jäsenmaan jo korkea puolustusbudjetti, joka on vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

Asiantuntijan mielestä Suomi voisi nostaa profiiliaan myös kokonaisturvallisuuteen ja hybridivaikuttamiseen liittyvissä kysymyksissä.

– Viron kanssa yhteistyössä kyberpuolen asioissa voisi olla paljonkin annettavaa, Limnéll toteaa. Myös turvallisuudesta käytävä keskustelu on tuoreen kansanedustajan mukaan muuttunut.

– Puolitoista vuotta sitten olisi kummasteltu, jos Venäjän olisi sanottu olevan sotilaallinen uhka. Nyt tuollainen on normitavaraa, ja se jopa pitää sanoa ääneen, Limnéll toteaa. Myös Ukrainan tukemisen suhteen Limnéllin kanta on selkeä, ja aseapu tulee pysymään hallituksen asialistalla.

– Se on sanottava realistisesti, että kaikki sodan lopputulokset ovat edelleen mahdollisia, hän arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)